Hlavní obsah

Glosa: Princezny, šijte roušky a holte si nohy!

Foto: Profimedia.cz

Skutečně je i dnes nutná neustálá péče o to, jak ženy vypadají? Ilustrační foto perské princezny.

Reklama

Venku řádí pandemie, ale jedna věc zůstává stejná. Neustálá péče o to, jestli ženy vypadají, jak mají.

Článek

Mluvčí Filozofické fakulty UK Petr Kukal končí poté, co napsal komentář pro deník Metro. Přirovnal v něm české ženy v rouškách k perským princeznám a ubezpečil je, že jsou i se zahaleným obličejem stále přitažlivé.

Studentku, které se text nelíbil, pak na sociálních sítích tituloval „děvčátko mladší než oba moji synové“. Právě vystupování na sociálních sítích je oficiálním důvodem Kukalova konce.

Kdyby měl pan Kukal končit jen kvůli této „kauze“, bylo by to absurdní. Na článek obsahující mimo jiné asociaci harému, v němž „pro sultána tančí krásné dívky se zahalenou tváří“, by se dalo reagovat třeba prosbou, aby takové věci příště nepodepisoval jako mluvčí fakulty. Nebo aby se bavil s univerzitními studentkami jako se svéprávnými osobami. Fakulta i Kukal ale přiznávají, že neshody panovaly dlouho. Jak velkou roli nakonec v rozhodnutí hrály perské princezny, nevíme.

Ale k jádru věci. Pánové, je zrovna teď ta neustálá péče o to, jak ženy vypadají, nutná? Fakt si myslíte, že je v době pandemie nějaká žena zvědavá na vaše laskavé ujištění, že v roušce „není směšná, trapná ani neatraktivní“?

Je skutečně zapotřebí ten aktuálně rozšířený humor na téma, že když zavřela kadeřnictví a kosmetické salóny, konečně se dozvíte, jak my ženy doopravdy vypadáme? A nezapomeňme ani na zemanovsky laděné poznámky, že zahalování má u některých žen vlastně něco do sebe.

Můj neuvážený pokus o ironii na Twitteru ohledně holení nohou mi minulý týden vysloužil několik dobře míněných rad do života. Například už vím, že pokud žena nemá hladce oholené končetiny, říká si o nadávky do opic. A že zbavit se ochlupení je ženina „estetická povinnost“.

Jestli už musíme mimořádná opatření kvůli koronaviru využívat k debatám o „ženských povinnostech“, možná bychom se mohli bavit o těch opravdových, se kterými se značná část žen potýká i dnes.

Někteří muži teď díky karanténě na vlastní kůži zjišťují, jaká je denní realita jejich žen – tedy zvládnout péči o děti a domácnost a do toho práci nebo home office. To všechno momentálně doplněné o šití roušek, za něž pan premiér – samozřejmě jenom ženám – děkuje.

Není to žádná legrace, co? A ne abyste karanténu trávili jen v trenýrkách. Nezapomínejte dostát svým estetickým povinnostem!

Reklama

Související témata:

Doporučované