Hlavní obsah

Glosa: Příští rok může být lepší, ale je to na nás

Foto: ČTK, Seznam Zprávy

Takhle jsme slavili příchod roku 2020. Kdybychom tehdy věděli…

Reklama

Článek

Jedním z mála pozitiv roku 2020 je probuzení občanské společnosti.

Tenhle rok nebyl jednoduchý. Vlastně proč kolem toho nějak přešlapovat, řekněme si to naplno: tenhle rok byl na h*vno. Nemálo skvělých lidí odešlo. Jiní leží v nemocnicích a jsou odkázáni na pomoc lékařů, kteří delší volno už ani nepamatují. Další přišli o podniky nebo úspory. Anebo jsou jen právě teď zrovna pozitivní, takže budou muset Vánoce i Nový rok oslavit sami.

Vláda celý rok spíš draze hasí požár za požárem, než aby aspoň vypadala, že ví, co dělá. Prezident v mezičase sedí zavřený v Lánech a na veřejnosti se objeví už jen v momentech, kdy potřebuje někoho opět urazit. A ne, nebylo to tak vždycky.

Na roce 2020 ale existuje i jedno nikoli bezvýznamné pozitivum: občanská společnost. Já vím, klišé jako hrom. Ale už tím nemyslím jen aktivisty při každé příležitosti upozorňující, že naše demokracie je v troskách.

Aktivizovali se najednou i ti, které politika normálně moc nezajímá, protože prostě kvůli covidu-19 museli, jinak to nešlo. Najednou bylo na chvíli jedno, koho člověk volí.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Někteří šili roušky a nabízeli je ostatním. Firmy využily svého zázemí a začaly tisknout ochranné štíty nebo připravovat dezinfekci. Spousta z nás přispěla na sbírky pro lékaře, sestřičky nebo kohokoli jiného v těžké situaci. Nebo jsme prostě jen zachraňovali svou oblíbenou hospodu. Jediná věc, kterou jsme nemuseli dělat vlastními silami, je vakcína. Možná proto, že ji neměla na starosti vláda.

Co ale bohužel vláda na starosti má, je její propagace. A tak tu chci vyzdvihnout práci některých influencerů, jindy politicky téměř neangažovaných, kteří začali sami sbírat mýty a vyvracet je. A také marketingové experty, kteří udělají vakcíně kampaň jako dobrovolníci.

Ale to nestačí. Aby vakcinace nakonec k něčemu byla, bude se nás muset proočkovat mnohem víc, než kolik lidí teď chce. A tak to chtě nechtě opět bude na téže občanské společnosti, která tenhle stát zachraňovala už letos.

Není třeba chodit za cizími lidmi a nutit jim injekce. Určitě ale každý máme mezi známými někoho, kdo nějaký ten mýtus kolem vakcíny šíří.

Vyslechněte ho, ale nehádejte se. Místo toho uznejte argument jako možný a reálný, tím ho dostanete z defenzivy a zajistíte, že se nebude cítit jako hlupák. Zároveň ale třeba vyjádřete mírnou skepsi a navrhněte, že se společně podíváte na nějaké dobré zdroje, jestli k tomu třeba docent Konvalinka nebo jiný důvěryhodný odborník něco neřekl. Není třeba nikoho přesvědčovat, stačí jen ukázat cestu. To je jen jedna z cest, jak pomoci. Je ale jasné, že něco opět všichni dělat budeme muset.

Dnešní titulní strana MF Dnes obsahuje rozhovory s předními ústavními činiteli a láká titulkem „Bude to lepší rok“. Ano, bude. Pokud si ho takový sami uděláme.

Za všechny autory glos na Seznam Zprávách děkuji za to, že jste nás v tomto roce četli a poslouchali. Touto glosou se s vámi letos Dvě minuty loučí. A těšíme se opět 4. ledna. Krásné svátky a ať nám ten nový rok opravdu vyjde lépe.

Reklama

Doporučované