Hlavní obsah

Glosa: Proč se omlouvat, když stačí z lidí dělat blbce?

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Z aktuální výstavy Národní galerie Toyen: Snící rebelka. Jde o mezinárodní projekt připravený ve spolupráci s Hamburger Kunsthalle a Musée d'Art Moderne de Paris.

Reklama

Článek

Obhajoby typu „moje slova byla špatně vyložena“ nebo „to je vytržené z kontextu“ následované snahou celou věc promlčet by politikům rozhodně neměly procházet.

Možná si ještě vzpomenete na tweet z minulého týdne, ve kterém se poslanec za ODS Jan Skopeček pustil do ředitelky Národní galerie Alicja Knast, že jako Polka nemá něčemu „národnímu“ co šéfovat. A pokud jste náhodou zapomněli, chtěl bych vám ho znovu připomenout, protože bych byl velmi nerad, kdyby vyšuměl do ztracena.

Konkrétně napsal: „Mám Poláky rád, je to hrdý národ, který nás má v oblibě, ale přeci jen jsem přesvědčen, že instituci tohoto charakteru, navíc s adjektivem národní v názvu, má vést prostě Čech.“

Nebudu se vůbec pouštět do debaty, proč je to úplně špatně. To myslím poslanci Skopečkovi už vysvětlilo dost lidí. A i on sám to buď pochopil, nebo ho aspoň usměrnily všechny přicházející reakce, a tak tweet smazal. (Asi se sluší dodat, že i některé reakce byly hodně přes čáru, podobné názory z vás opravdu nedělají nacistu.)

Mohlo by to odsud jít už úplně v pohodě do ztracena, kdyby si pan poslanec posypal popel na hlavu, uznal svůj úlet a omluvil se. Kéž by.

Místo toho přišel druhý tweet, který říkal, že ten první nebyl čtenáři správně pochopen. Přeloženo: pitomec tu nejsem já, pitomci jste vy, laskavě si to uvědomte. Prý Skopečkova kritika vycházela ze slov umělců, že paní ředitelka nezná české prostředí a nekomunikuje.

A ani slovo omluvy.

Já asi chápu, že některým to zdůvodnění takhle může stačit. Prostě to pan poslanec „špatně odkomunikoval“, vždyť to myslel vlastně dobře!

No jo, ale možná bych se přece jen zeptal – jak má čtenář ze slov „Poláky mám rád, ale“ poznat smysl, že paní Knast nezná české prostředí? A jak se dá ze spojení „[Poláci jsou] hrdý národ“ pochopit, že Skopečkova kritika nemíří na Poláky jako na národ, ale na špatnou komunikaci jedné konkrétní osoby?

Odpovím jednoduše: nedá. Je to taková nepříliš povedená výmluva, snaha situaci aspoň trochu zachránit i za cenu toho, že přitom pan poslanec bude z lidí dělat blbce.

A přesně tyhle obhajoby typu „moje slova byla špatně vyložena“ nebo „to je vytržené z kontextu“ následované snahou celou věc co nejelegantněji promlčet by politikům rozhodně neměly procházet.

Je teď na nás všech dávat najevo (nejen) Janu Skopečkovi, že když pustí do éteru podobnou blbost, normální je za to aspoň přijmout odpovědnost a omluvit se.

A do doby, než se tak stane, určitě neuškodí mu tenhle jeho úlet, který se snaží potichu vysedět, občas připomínat.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované