Hlavní obsah

Glosa: Proč si Babiš pozval Orbána na pomoc?

Glosa Jiřího Přibáně: Proč si Babiš pozval Orbána na pomoc?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Právník a pedagog Jiří Přibáň se ve své glose zamýšlí, co nám vzkazuje premiér Andrej Babiš tím, že v rámci své předvolební kampaně pozval maďarského předsedu vlády Viktora Orbána.

Článek

Chtěl bych se s vámi podělit o jednu zkušenost, kterou učinil můj mladší kolega v Maďarsku. Zúčastnil se protivládní demonstrace a po ní si ho zavolal do své pracovny děkan tamní fakulty a řekl mu, že byl spatřen a že pokud chce, aby mohl nadále učit na této univerzitě, tak by si měl napříště rozmyslet, jestli se takových akcí chce zúčastňovat nebo ne.

Proč tuto historku zmiňuji?

Protože Viktor Orbán se zapojil do předvolební kampaně v České republice a víme všeobecně, že je populární nejenom mezi populisty v Čechách, na Moravě i ve Slezsku, ale i mezi některými politiky, kteří se rádi označují za demokraty.

Připomeňme si, že Viktor Orbán již v roce 2004 prohlásil, že v Maďarsku se buduje neliberální demokracie, tedy demokracie, ve které práva a svobody občanů nehrají žádnou roli. A skutečně to také tak naplňuje.

Tedy ten, kdo si zve Viktora Orbána na předvolební mítinky, nás připravuje na podobný scénář. Je na nás, jak se k tomu postavíme, a zda to dopustíme.

Celou glosu Jiřího Přibáně si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:00.

Archiv pořadu najdete zde.

Reklama

Doporučované