Hlavní obsah

Glosa rapera Lipa: 860 tisíc lidí v exekuci. Zaslouží si pomoc?

Glosa rapera Lipa: Dluhy, dlužníci a co jim dlužíme?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Mladý raper Lipo považuje za jeden z nejdůležitějších zákonů této země ten, který řeší exekuce a možné oddlužení.

Článek

Poslanci v lednu schválili novelu insolvenčního zákona, která má umožnit předluženým lidem vrátit se zpět do běžného ekonomického života. Širší zmírnění, které by ulevilo těm nejchudším dlužníkům a které navrhli senátoři, však poslanci odmítli.

V Česku se přitom v exekuci nachází 860 tisíc lidí. A podle rapera Lipa je zjevné, že tady není něco v pořádku – dostali jsme se za hranu normálního a přirozeného.

„Při debatách o oddlužení jsme se nedostali dál než na hrubou logiku, která je vyjádřena tvrzením, že dluhy se přece musí splácet. Politici a političtí komentátoři, kteří sami sebe často vnímají jako obránce liberální demokracie, svádí s populisty souboj skrze své osobní moralizování. Přitom mnohdy právě ti nedokážou plně pochopit drtivý dopad exekucí na život jedince a celé společnosti,“ myslí si Lipo. „Míru tohoto nepochopení vyjadřuje i jejich údiv nad sociologickými daty, která jasně ukazují, že lidé v exekucích právě při poslední prezidentské volbě svůj hlas odevzdávali Miloši Zemanovi. A to i přes to, že za jeho premiérování začal obchod s chudobou vzkvétat, i přesto, že těmto lidem vzkazuje, že si za své problémy a dluhy mohou sami. Proč mnoha politikům chybí sociální citlivost a nevidí dál než za nejbližší politický horizont?“

Celou glosu si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře běží na Televizi Seznam každou neděli od 20:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované