Hlavní obsah

Glosa rapera Lipa: Buďme ve střehu před finančními oligarchy

Záhady Josefa Klímy z 31. 10. 2019: Hudebník Lipo o oligarších, populismu a demokracii.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Některé poslední události podle hudebníka naznačují, že naše demokracie získává oligarchický charakter.

Článek

Raper Lipo se domnívá, že třicet let po sametové revoluce můžeme, ba dokonce musíme kritizovat principy oligarchické praxe beze strachu, že budeme vnímáni jako zakuklení komunisté.

„Prosím, nebuďme naivní: moc finanční oligarchie nikdy není z povahy věci upřena směrem k blahu občanů. Jde jí především o blaho vlastního byznysu,“ říká Lipo. Podle něj se tak projevuje přirozená morálka oligarchie. „A nic na tom nemění ani fakt, že jsme se hromadně přilepili na turecký med Babišova populismu.“

Uniklé nahrávky ze slovenské kauzy Gorila naznačují, že Andrej Babiš, oligarcha a český premiér v jedné osobě, nebyl nikdy alternativou k systému tradičních stran, ale spíše jeho plnou součástí. „Proč totiž ze svého dotovat korumpovatelné tradiční strany, když sám mohu být ‚tou stranou‘?“ ptá se hudebník.

Babiš ale není podle Lipa jediným, kdo vstupuje do hájemství politiky: S projektem strany Realisté to nedávno zkusil Marek Dospiva z investiční skupiny Penta. Jen investovat do strany s politickým lídrem, který veřejnosti nabídl pouze výraz mravokárného profesora, se ukázalo jako neúspěšný tah.

Jinak na to vždy šel trochu tajemný Petr Kellner z investiční skupiny PPF. I ten ale podle Lipa mění styl. Mimo toho, že s trochou nadsázky „vlastní“ již druhého prezidenta na Hradě, hodlá i v současnosti koupit mediální skupinu, kam patří i nejsledovanější česká televize Nova, stejně jako se mluví o jeho podpoře strany českých národovců Trikolóra.

Jestliže tedy finanční oligarcha tvrdí, že on se zásadově drží dál od politiky, tak bychom to měli brát s nadsázkou. Když je finanční a mediální moc tak veliká, jako je v případě těchto hráčů, pak vytváří i zásadní nerovnováhu v rámci systému a může ohrožovat samotné principy demokracie. „Finanční oligarchie bude silná tak, jak slabý či silný bude stát. Přiznám se, že v současnosti se na tuto rovnici dívám trochu s obavami,“ uzavírá Lipo.

Celou glosu si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované