Hlavní obsah

Glosa rapera Lipa: Čekání na prezidenta, který nebude šlapat po ústavě

Záhady Josefa Klímy: Hudebník Lipo o prezidentovi a pošlapávání ústavyVideo: Seznam Zprávy

 

Reklama

Mladý hudebník se tentokrát zaměřil na nekonečný příběh výměny v čele Ministerstva kultury.

Článek

„Prezident Zeman se rozhodl, že z obyčejné výměny ministra kultury udělá lehce úmornou letní dramatickou sérii. Jak je u něj zvykem: Politické body z ní pak chce vytěžit hlavně on sám. Tato zdánlivě banální záležitost má však závažné dopady,“ říká ve své glose hudebník Lipo.

Připomíná, že i předseda Ústavního soudu a Zemanův dávný přítel Pavel Rychetský jasně řekl, že se prezident svým chováním pohybuje za hranou ústavy.

Podle něj bychom od námi zvolených politiků čekali dlouhodobá a strategická rozhodnutí. Často se však spíše rozhodují v momentální reakci na něco, co se jim zrovna nezamlouvá nebo je irituje. I proto tato ústavněprávní krize vrátila do hry debatu, jestli by se u nás neměla zrušit přímá volba prezidenta.

„Jako bychom už zapomněli na časy, kdy se při poslední volbě prezidenta našimi zákonodárci s jejich hlasy kšeftovalo a některým pak jako vyjádření díku chodily v obálkách kulky. I já si dobře pamatuji, že to byla nepěkná podívaná,“ pokračuje Lipo.

„Je pravdou, že prezidentská funkce má díky tradici u nás silnou symbolickou povahu, přímou volbou navíc ještě umocněnou. Prezident Zeman to ví, jen od počátku svého prezidentského působení vše umně vsadil na strategii štěpení společnosti a posilování vlastního vlivu,“ míní Lipo.

Symbol Pražského hradu, sídla českých králů, v němž je stále přítomen masarykovský odkaz tradice prezidenta jakožto moudrého muže, který odtud dohlíží na blaho národa, je podle něj pro českou parlamentní demokracii paradoxně spíše zátěží. „Proto budu fandit každému dalšímu prezidentovi, který se v tomto ohledu uskromní, nebude pošlapávat ústavu a využívat tohoto symbolu k posílení vlastní moci. Čekání na takového prezidenta by se ale mohlo stát tak trochu čekáním na Godota. Možná by pole své působnosti měl mít příští prezident od počátku jasněji vymezené. K jakým výsledkům tato nedůslednost vede, máme totiž nejen toto léto všichni krásně před očima,“ uzavírá svou úvahu Lipo.

Celou glosu si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který má na Televizi Seznam premiéru každou neděli od 21:15.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované