Hlavní obsah

Glosa rapera Lipa: Jak porazit Babiše ve volbách?

Záhady Josefa Klímy z 3. října 2019: Hudebník Lipo glosuje, jak porazit Babiše ve volbách.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hudebník se tentokrát ve své glose zamýšlí nad tím, proč se opozici nedaří přetáhnout voliče ANO.

Článek

O zrušení trestního stíhání Andreje Babiše se toho řeklo (a ještě řekne) mnoho. Podle mladého hudebníka Lipa však místo toho, aby se situace uklidnila, vyvolalo rozhodnutí žalobců jen řadu dalších pochybností.

Lipo však dění bere jako moment, díky kterému je možné zamyslet se, proč rétorika anti-Babiš dlouhodobě nefunguje.

„Ze strany politiků a médií na počínání Andreje Babiše přichází takřka denně oprávněná kritika. To, co se ale evidentně děje, je fakt, že tak trochu informují informované nebo přesvědčují přesvědčené. Nikdo si totiž stále neví rady s konstantní třiceti procentní voličskou podporou jeho politického projektu,“ míní Lipo.

Zoufalé nepochopení situace pro Lipa symbolizuje reakce Miroslava Kalouska na skutečnost, že vláda navýšila o 1500 korun plat státním zaměstnancům. Toto navýšení i díky zrušení první platové tabulky pocítí nejvíce dlouhodobě podhodnocené funkce ve školství a kultuře.

Miroslav Kalousek toto navýšení nazval vítězstvím podprůměrných. To je vzkaz Kalouska všem školníkům, kuchařkám, nebo knihovnicím, kteří pak chodí k volbám.

Když tohle člověk čte, nemůže se při vší úctě podle Lipa divit, že Kalousek se svojí stranou dlouhodobě osciluje na pěti procentech voličské podpory. Jeho – v současnosti možná upřímný – boj za demokratické hodnoty totiž pak působí jen jako řada gest od reality odtrženého politika, který léta nevytáhl paty z centra Prahy.

Kdyby měl Lipo hledat v historii nějakou analogii k současnému Miroslavu Kalouskovi, pak by řekl, že mu připomíná postavu politika Catona ze starého Říma v době před nástupem císařské diktatury.

Republikán, konzervativec a majetný občan Cato věřil v republiku, ale svými činy nakonec jen stvrzoval vlastní integritu, místo aby chápal, kam se společnost vyvíjí. „Ne, nejde o to rezignovat na demokratické standardy, ale zároveň je nutné vystrčit hlavu z vlastní ulity a přijít konečně se smysluplnou opoziční strategií. Jedno ale vím jistě: Slovy o vítězství podprůměrných moc nových voličů na svojí stranu Miroslav Kalousek nezíská,“ říká Lipo.

Glosu si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 20:50.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované