Hlavní obsah

Glosa rapera Lipa: O Jágrovi a jeho „výletu“ do Číny

Záhady Josefa Klímy: Raper Lipo glosuje cestu hokejové ikony Jaromíra Jágra s prezidentskou delegací do Číny.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hudebník a student filosofie Lipo se ve své glose tentokrát zaměřil na českou delegaci v Číně a pozdvižení, které vyvolalo jméno hokejové legendy na palubě prezidentského speciálu.

Článek

„Že prezident Zeman jezdí do komunistické Číny rád, už dávno víme a ničím nás to nepřekvapuje. Možná i proto negativní reakce na jeho poslední návštěvu v této zemi ulpěla spíš na jiném, překvapivém účastníkovi celé delegace, kterým byl Jaromír Jágr. Ten, který nosí pro naši zemi symbolické číslo 68 na zádech a kterého jsme kdysi obdivovali při olympijských hrách v Naganu a za jeho pracovitost a lásku ke sportu ho obdivujeme i teď,“ říká Lipo.

Je ale vlna negativních reakcí vůči němu spravedlivá?

Podle Lipa se u nás často pohybujeme ode zdi ke zdi. „Od adorace hokejového Boha k jeho úplnému zatracení. Od ekonomicky neplodné servility vůči současné Číně, kterou symbolizuje politika Hradu, k pohodlné a abstraktní povýšenosti morálních odsudků z řad liberálů. Není v tom všem skutečně přítomno dost naší naivity, když očekáváme od stále aktivního hokejisty, že bude uvědomělým bojovníkem za lidská práva?“ ptá se Lipo.

Možná jsme jen očekávali v tomto případě zdrženlivost a celá záležitost podle mladého hudebníka nejde banalizovat tvrzením, že Jágr jel „prostě jen na výlet“.

„Něco jiného je výlet o víkendu do Českého ráje, něco jiného dělat byznys s čínskou vládou,“ připomíná.

O Jágrově přístupu k věci napovídá i jeho tvrzení, kterým hájil svoje setkání s čínským prezidentem: „Byl jsem vychován tak, že člověk má uznávat autority.“

„Před tím, než člověk začne nějakou autoritu uznávat, si vždy může položit kritickou otázku – o jakou autoritu se jedná? A jaký to má celé smysl? Pravdou je, že je to prezident Zeman, kdo nás politicky reprezentuje. Jaromír Jágr je žijící legendou, ale pořád především sportovcem a nemusí se omlouvat za svoji čínskou cestu, ani za fotky s Vratislavem Mynářem. Mohl by však příště možná použít víc fantazie a být si vědom, jakého společenského a politického aranžmá bude součástí. Jeho osobní idealistické vysvětlení, že jede šířit slávu hokeje za hranice autoritářského státu, by pak působilo přece jen více důvěryhodně,“ uzavírá Lipo.

Celou glosu si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 21:15.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované