Hlavní obsah

Glosa rapera Lipa: Studenti a ekologický protest? Kdepak konspirace, jen svobodná volba

Záhady Josefa Klímy: Raper Lipo se zamýšlí nad nedávným ekologickým protestem studentů.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Mladý hudebník se zamýšlí nad popraskem, který vyvolala nedávná studentská stávka za klima.

Článek

„Všichni, kdo se v dnešní době sociálních sítí zajímáme o veřejné dění, jsme svědky každodenních politických půtek, pseudokauz a lží. Z nich pak vzniká informační balast, který neumíme smysluplně vytřídit a od aktivního sledování veřejného dění nás to ve finále pouze odrazuje. Jednou za čas se však ve společnosti objeví fenomén, který je nečekaný a pozitivní a nelze ho odbýt mávnutím ruky. A který v sobě nese étos změny. Tímto fenoménem byla celosvětová studentská stávka za klima,“ míní hudebník Lipo.

I u nás studenti vyšli do ulic, aby stejně jako mnohé vědecké kapacity bili na poplach. „Jejich počínání vyvolalo silnou reakci. Od přitakání ze strany liberálních novinářů a politiků, jejichž potomci se i mnohdy stávky zúčastnili, přes milovníky starých pořádků, kteří hudrovali, že si děti našly způsob, jak jít za školu, až po konspirátory, kteří meditovali nad tím, kdo studenty manipuluje. Jako bychom zapomněli na variantu, že studenti se pouze svobodně rozhodli vyjádřit svůj názor a obavy,“ myslí si Lipo.

Všem je podle něj jasné, že samotná stávka není něčím samospásným a řešení problematiky klimatických změn je běh na dlouhou trať. „Jde však o podstatné vyjádření vůle, které v sobě nese pozitivní jev zájmu o věci veřejné a o to, co všichni společně sdílíme. Navíc mládí vždy bylo nositelem změny.“

Lipo připomíná, že už před lety měl britský premiér a konzervativec David Cameron za to, že problematiku změn klimatu nelze obcházet ani v politické agendě jeho strany. „U nás jsme však dlouho dopřávali sluchu jinému typu konzervatismu, který představuje osobnost bývalého prezidenta a popírače změn klimatu Václava Klause. Dnes se však při pohledu na mladé studenty zdá, že jeho přísně antiekologická rétorika zlehčující neblahý vliv lidstva na planetu Zemi nevyhrála,“ dodává Lipo. S novou generací totiž budou muset politici počítat a Lipo pevně doufá, že ekologická uvědomělost bude trvalou součástí jejich vnitřní etiky, která už konečně nahradí politickou mantru nekonečného a ničím neomezeného růstu.

Celou glosu si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každou neděli od 21:15.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Záhady Josefa Klímy ze 21. 4. 2019 (celý pořad): Loupež a možný justiční omyl. Když rodič není dost vlastní. A glosa rapera Lipa.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované