Hlavní obsah

Glosa: Řidiči, cyklisté a chodci. Ohleduplnost jde stranou

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Cyklisté v Brně, ilustrační snímek.

Reklama

Článek

Letos to může být na ulicích pěkně divoké, potřebujeme lepší pravidla.

Dominantním predátorem českých ulic je řidič. Hezky to ilustruje fakt, že zatímco třeba cyklisté jsou za jízdu po chodníku běžně pokutovaní, tak parkování na chodníku bývá trestané spíš výjimečně.

Spor řidiče, který „stál čtyřmi koly“ na chodníku v Brně, v minulosti dokonce řešil Nejvyšší soud - poté, co krajský soud dospěl k závěru, že řidič nevěděl a ani nemohl vědět, že svým vozidlem parkoval na chodníku. Celá obrana parkujícího se točila kolem toho, že v české legislativě není definovaný právě chodník.

V Poslanecké sněmovně se aktuálně – a kvůli pandemii bez větší pozornosti – projednávají změny, které mohou ve výsledku lépe vyvážit vztahy nejen mezi řidiči a cyklisty, ale v důsledku i chodci.

První změna se týká toho, že cyklista by nemusel být povinen vždy použít cyklostezku. V Česku plném rádoby cyklostezek jde o prapodivnou povinnost. V centru Prahy v Jungmannově ulici je například třicetipětimetrová cyklostezka odnikud nikam.

Druhá drobná úprava je pak teprve výbušná. Chce do legislativy vnést přesný popis toho, jak má řidič objíždět na silnici cyklistu. A to ve vzdálenosti jednoho a půl metru.

Proti čemuž má výhrady třeba i Ministerstvo dopravy – například, že přesně definovaný odstup bude těžko kontrolovatelný a že to řidiči nebudou umět správně odhadnout. Policie pak tvrdí, že je odstup vlastně nevymahatelný. Dopravní podniky se obávají, že se začnou zpožďovat autobusy, které se potáhnou za cyklistou na úzkých cestách.

Nemělo by se ale zapomínat, že vyjasnění bezpečnosti na silnici má výhody i pro chodce. Pokud se cyklisté budou cítit bezpečněji na vozovce, nebudou tak často sjíždět na chodníky. Celý ten trojúhelník auto-cyklista-chodec potřebuje jasnější pravidla.

Jen výzvy k ohleduplnosti prostě nefungují. Ale je k tomu i aktuálnější důvod. Končí zima, lidé schovávají své běžky, které se staly pandemickým hitem, a začínají pumpovat kola. Už loni přitom globálně rostl zájem o cyklistiku. Letos to tak může být na ulicích pěkně divoké.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Reklama

Související témata:

Doporučované