Hlavní obsah

Glosa: Rouška není náhubek – o selhání vlády musíme mluvit nahlas

Glosa Daniela Kroupy: Rouška není náhubek – o selhání vlády musíme mluvit nahlas.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Filozof, vysokoškolský pedagog a bývalý politik nabádá, abychom se dívali, jak se vláda chová. A přestože máme roušky na ústech, neměli bychom přestat veřejně říkat to, co vidíme.

Článek

Nejsem spokojen s tím, jací lidé zastávají vysoké vládní funkce. Ale je to demokraticky zvolená vláda, a proto je naší povinností zejména v době nouzového stavu poslouchat její nařízení. I já se tím poctivě řídím.

Ale všimněte si, roušku nemám na očích, ale na ústech. Dívám se a vidím, jak se vláda chová. Mám vůli poslouchat její nařízení, ale co mám dělat, když každý den mění svá stanoviska, a co mám dělat, když vláda zjevně neříká pravdu. Její představitel několikrát změnil své stanovisko a veřejně neříkal pravdu o množství potřebného zdravotnického materiálu pro naše nemocnice a domovy důchodců.

Myslím si, že je ponižující, když naše vláda a také jiné evropské země dovážejí tento materiál z komunistické totalitní Číny, která virovou infekci a pandemii pomohla vyvolat svým nezodpovědným chováním na samém počátku.

Epidemie začala působit už v listopadu. Ještě v lednu vláda popírala, že se něco děje, a pronásledovala lékaře, kteří na to upozorňovali. Mluvím o čínské vládě. Naše vláda se před Číňany plazí, aby jí dodali potřebný materiál.

Děje se tak i přesto, že už v únoru EU varovala a upozorňovala všechny evropské vlády, aby zabezpečily své země potřebným materiálem. Už v únoru upozorňovala česká opozice vládu na to, že je třeba toto učinit, a nabízela jí veřejnou debatu o tom, jaké kroky máme udělat. Tehdy pan ministr zdravotnictví ujišťoval, že všeho máme dost. Nemáme.

Mám roušku na ústech. Ale není to náhubek. A proto si myslím, že o tom je rovněž třeba mluvit veřejně a říkat to, co vidíme. Už také proto, abychom si zapamatovali, co se stalo a abychom se dokázali z tohoto mimořádného stavu poučit. Celou glosu si můžete pustit v úvodním videu.

Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované