Hlavní obsah

Glosa: Rusové vám život nevezmou, oni vám ho zničí

Glosa Petry Procházkové: Rusové vám život nevezmou, oni vám ho zničí.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Známá novinářka rozebírá obvyklé praktiky ruských tajných služeb, které agresi vůči českým politikům moc neodpovídají. O co tedy může jít?

Článek

Když jsem přijela v roce 1992 do Ruska, dostalo se mi jedné poučky, kterou se řídím dodnes: Nikdy se ničemu nediv.

A tak, když se objevila v českých médiích zpráva, že z Ruska přijel tajemný muž s kufříkem plným jedu, kterým chtěl otrávit tři české regionální politiky, nejdříve jsem si vzpomněla na tu poučku a nedivila se. Pak ve mně ale začaly hlodat určité pochybnosti.

Proč? Například proto, že ruské tajné služby od roku 1923 zásadně nepoužívají pro své akce v zahraničí diplomatické krytí. Prostě z praktických důvodů. Diplomaté chtějí stát mimo tyto mezinárodní šarvátky a jakékoliv likvidační akce.

Druhá věc, která je na celé té aféře docela zarážející: že ruské tajné služby, použijeme-li jejich hantýrku, likvidují zpravidla dva druhy objektů. První objekt jsou takzvaní zrádci. Tzn. bývalí kolegové agentů, někdo, kdo se rozhodl, že přeběhne na stranu nepřítele. I takový člověk se ocitá na likvidačním seznamu. Nejde o obyčejnou mstu. Je to i výchovná záležitost. Aby ti ostatní viděli, že i když budou mít za sebou 10 plastických operací a bude je chránit samotný americký prezident, tak my si tě, kamaráde, najdeme! Druhou kategorií jsou lidé, nemusí to být ani bývalí agenti tajných služeb Ruska, ale lidé, kteří mají nějakou informaci, která je buď utajovaná, nebo pro ruský stát nepříjemná. Ocitnou se v zahraničí a mohli by ji vyzradit. Nebo vyhrožují ještě hloupěji tím, že by ji mohli vyzradit. I takoví lidé jsou na tom likvidačním seznamu.

A tak mě napadla jiná věc. A to, že Rusové mohli použít jednu starou a osvědčenou metodu. Oni vám život nevezmou, oni vám ho zničí. Na to nepotřebujete žádného agenta s kufříkem, stačí vypustit ve vhodnou chvíli a vhodným způsobem informaci, že vás chce někdo zabít. Už do konce života se naši tři regionální politici budou ohlížet na ulici, jestli za nimi nejde tajemný muž v baloňáku a s kufříkem…

Celou glosu Petry Procházkové si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované