Hlavní obsah

Glosa: S očkováním to dopadne jako vždycky

Foto: Getty Images, Seznam Zprávy

Nikdo neví nic. A politici se tváří, že to nějak dopadne.

Reklama

Článek

Kdyby vláda věnovala přípravě očkovací operace aspoň část úsilí, kterým vytváří iluzi vlastní kompetentnosti, úplně by to stačilo.

Nedodržuje vláda svůj vlastní systém PES? To není největší problém těchto dní. Jen se potvrdilo, co jsme tušili už dřív. Že cílem tohoto „cvičení“ nebylo napravit diletantské řízení státu, nýbrž jen vytvořit dojem, že se tak děje. Ovšem ani tahle Potěmkinova vesnice spočívající ve stanovení přesného čísla velmi nepřesnou metodikou se packalům ze Strakovy akademie nepodařila postavit.

Ale jak už bylo řečeno, to není největší problém. Berme jako fakt, že se vláda z politických důvodů rozhodla, že prostě od začátku prosince do Vánoc svá nařízení „rozvolní“, a tak to prostě bude. Možná to ani není tak špatné rozhodnutí a nedá se vyloučit, že kdyby někdo udělal analýzu rizik a benefitů, tak by s rozvolněním dala vládě za pravdu. Ekonomika prosincové příjmy potřebuje.

Ano, bylo by poctivější, kdyby to vláda řekla na rovinu a neschovávala se za vypelichaného PSA. Možná by tím udělala lepší službu občanům, kteří by pak nepodléhali falešnému pocitu bezpečí (vždyť PES neštěká!), a v obchodech, barech či dopravě by to vypadalo o poznání lépe než dnes. Nebo nevypadalo, ale aspoň by každý věděl, na čem je.

Ne, vláda nic takového říct nechce a z jednoho vládního hnojometu létají ujištění, že jsme v bezpečí (ministr Blatný to má pod kontrolou!), a z druhého zase výčitky či nadávky, že se lidé chovají tak, jak jim sama vláda umožnila (Čau, lidi).

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Největší problém těchto dní je ovšem jiný. A totiž ten, že česká vláda absolutně nemá žádný plán, taktiku a ani širší vizi, jak bude realizovat snad závěrečný akt této pandemie. Tím je – jak víme od začátku a s jistotou již nejméně od léta – samozřejmě očkování.

Kdyby tomu věnovala aspoň část úsilí, kterým vytváří iluzi vlastní kompetentnosti, úplně by to stačilo. Ale ne, to by nebylo v duchu českých švejkovsko-cimrmanovských tradic. Ministr Blatný se stará hlavně o to, aby nám „dobře vyšel PES“.

V Británii se začalo očkovat, v Německu sledujeme vytváření očkovacích center, ve většině civilizovaných zemí už byly zveřejněny aspoň základní představy o tom, kdy, jak a koho bude stát očkovat. Když se dnes v Česku zeptáte například lékařů v elitních pražských nemocnicích, zda tuší, kdy budou očkováni oni sami, tak jen pokrčí rameny.

Nikdo neví nic. A politici se tváří, že to nějak dopadne. Samozřejmě že to nějak dopadne. Až na Ruzyni přistane první letadlo s vakcínou, natočí u něj premiér Babiš své nedělní video. Dál se uvidí. Jisté je zatím jen to, že až o tom budeme diskutovat na sociálních sítích, hashtag bude #spolutozvladneme.

Anketa

Který ministr zdravotnictví si vedl v době pandemie covid-19 nejlépe?
Adam Vojtěch.
35,1 %
Roman Prymula.
9,5 %
Jan Blatný (ve funkci od konce října 2020).
5 %
Není mezi nimi rozdíl.
50,4 %
Celkem hlasovalo 7267 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Doporučované