Hlavní obsah

Glosa: Šetřit na postižených dětech je skandál. Ale projde

Foto: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

Podle ministra školství je placení asistentů pro handicapované děti „neefektivní a nedává smysl“. To je docela síla.

Reklama

Článek

Rodin s postiženým dítětem je málo. Budou křičet, ale do voleb znatelně nezasáhnou. A společenská nálada je beztak proti nim.

Ministr školství Robert Plaga v tichosti připravil vyhlášku, která seškrtá pedagogické asistenty pro handicapované děti ve školách. Nově by na ně neměly mít nárok děti s tělesným handicapem, chronickou nemocí nebo vadou řeči.

Zděšeným rodičům Plaga poradil, že si přece mohou zařídit osobního asistenta. Jen u toho zapomněl zmínit drobný detail, že toho si rodina postiženého dítěte musí ze svého napjatého rozpočtu platit sama. Na což řada z nich nemá.

Pokud Plagův plán projde, ztíží nebo znemožní vzdělání na běžné škole řadě dětí, které učivo zvládají dobře, jen jsou třeba nepohyblivé. Jako například Klárce Šimkové, jejíž příběh popsala její matka na Twitteru. Ve třídě je jedna z nejlepších, učí se anglicky, německy a španělsky. Kvůli spinální svalové atrofii už ale může hýbat jen prsty a bez asistentky se ve třídě neobejde.

Podle ministerstva je však placení asistentů pro takové děti „neefektivní a nedává smysl“. Šetřit v krizi zrovna na postižených dětech je skandální, v Česku si to ale ministr podle všeho může dovolit. A to z důvodů tak prozaických, až to bolí.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv.

Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Rodin s postiženým dítětem je málo. Budou křičet a sepisovat petice, do voleb ale výrazněji nepromluví. A společenská nálada je proti nim. Lid v diskusích se raduje, že „kriplové a debilové“ přestanou zaclánět v běžných školách a zdržovat jejich geniální dítka od biflování ruchovců, lumírovců a láčkovců.

Vždyť ve zvláštní škole jim bude dobře, jak tvrdí prezident Zeman. A zdravé školství je to bez inkluze, jak si Okamurova SPD lepí na autobusy.

Je to stejné, jako když ministr škrtne školkám slíbené peníze na chůvy pro dvouleté děti. Žen zoufale shánějících předškolní péči se také nikdo nezastane. Každý přece ví, že správná matka sedí s dítětem do tří let doma. I kdyby to mělo znamenat, že si nevydělá na nájem.

Je to stejné, jako když ministryně financí zatrhne krizovou pomoc pro matky samoživitelky. Dobře jim tak, taková matka samoživitelka totiž v očích českého voliče může za všechno. Především za to, když se dospělý, svéprávný otec vykašle na vlastní děti.

Slušná společnost se snaží svým zranitelnějším pomáhat. Slušný politik se o to snaží i v případě, že se nálada ve společnosti nepěkně zvrtne. Nám teď tak trochu schází obojí.

Reklama

Související témata:

Doporučované