Hlavní obsah

Glosa Šimona Pánka: Boj se suchem nevyhrajeme bez změny myšlení

Záhady Josefa Klímy: Šéf humanitární organizace Člověk v tísni Šimon Pánek glosuje boj se suchem. Nevyhrajeme ho bez změny myšlení, říká.Video: Josef Klíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Stavět obří přehrady ničemu nepomůže. To, co je nutné, je redukovat velkovýrobu v zemědělství.

Článek

„Slyšíme tu a tam, co proti suchu dělá vláda a co děláme jako stát. Že je potřeba postavit obrovské přehrady, a že to s námi nemá vlastně nic moc společného,” říká Šimon Pánek. „Jenže nestačí prohlášení jednoho ministerstva. Pokud chceme něco dělat proti postupujícímu suchu, pokud chceme nějak balancovat i dopady, znamenalo by to úplně zásadní obrat v přístupu k dotacím. K dotacím, které jsou teď navázány převážně na výkon. Jsou navázány na to, aby zemědělství fungovalo, ale nikoli na to, aby se zemědělci starali o krajinu.“

Šéf humanitární organizace Člověk v tísni upozorňuje, že bychom museli jít proti velkovýrobě v zemědělství, proti obrovským lánům polí.

„Museli bychom se snažit o něco, oč se snaží třeba v Bavorsku už dvacet let. To znamená oživit, ozdravit krajinu, zadržet v ní vodu a to nikoli v několika obřích přehradách, ale v tisících malých nádržích, v revitalizaci toků, v pastvinách, v rozbití velkých lánů, v jiném způsobu orby a osevu. Znamená to pro nás jako pro republiku, začít o tom přemýšlet úplně jinak. A to by si měla vzít nějaká velká politická síla jako program na svých 10, 20 let dopředu. Já vím, že to je asi naivní představa. Ale třeba se to stane," doufá Šimon Pánek.

Jeho celou glosu najdete v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 21:15.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované