Hlavní obsah

Glosa Šimona Pánka: Jak může být někdo líný odjet studovat do zahraničí?

Záhady Josefa Klímy: Šéf humanitární organizace Člověk v tísni glosuje nezájem studentů vycestovat do zahraničí.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ředitel humanitární organizace Člověk v tísni se tentokrát ve své glose zamýšlí nad informací, která ho šokovala. Nad neochotou studentů získávat zkušenosti v cizině.

Článek

Šimon Pánek se v prostředí vysokých škol pohybuje často. Bývalý studentský vůdce z listopadu 1989 se se studenty chodí podělit nejen se svými vzpomínkami na zlomové dny, které ukončily vládu jedné strany. Ale přednáší také o rozvojové pomoci ve světě, humanitárních operacích společnosti Člověk v tísni. O tom, proč je nutné podporovat lidská práva v nedemokratických zemích a také, jak je důležité mít zkušenost ze studia v zahraničí.

„Přece jen jsme malá země, která je obrácená dost do sebe, a máme jazyk, kterým nikdo jinde nemluví. Proto je důležité, aby si člověk zasadil smysl toho, co dělá, do nějakého širšího kontextu. Aby pochopil, jak funguje, nebo spíš u nás nefunguje, politika, jak politici řeší nebo neřeší mnoho zásadních problémů téhle země,“ vysvětluje Pánek.

Při svých návštěvách vysokých škol však od pedagogů slýchá, jak se studentům nechce jezdit studovat do zahraničí. A to i přesto, že se jim školy snaží na tyto studijní pobyty alespoň částečně finančně přispívat.

Šimona Pánka tahle informace, jak říká, doslova šokovala. Sám jako student v 80. letech tyto možnosti neměl. Apeluje tedy na mladé lidi, aby takovou zkušenost neodmítali. „Je to hrozná škoda. Pokud totiž máme trochu chápat svět a naši roli v něm, potřebujeme nasbírat zkušenosti z jiných zemí, z jiných kulturních prostředí, diskutovat věci z jiného pohledu – proto se seberte a jeďte studovat do ciziny,“ uzavírá Pánek.

Jeho glosu si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Záhady Josefa Klímy z 31. 3. (celý pořad): Proč policie otálela v příběhu unesené Marušky. Svědectví z amerických archivů. A glosy Šimona Pánka a Alexandra Mitrofanova.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované