Hlavní obsah

Glosa Šimona Pánka: Mediální vzdělávání potřebujeme jako sůl

Glosa Šimona Pánka, ředitele humanitární organizace Člověk v tísni: Měli bychom se zatraceně rychle začít seriózně zabývat mediální výukou.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ředitel humanitární organizace Člověk v tísni Šimon Pánek se zamyslel nad tím, jakým informacím důvěřujeme a proč je snadné podlehnout manipulaci.

Článek

Jak přijímat informace, které se na nás hrnou? Podle šéfa organizace Člověk v tísni Šimona Pánka dnes lidé ještě jakž takž rozumí tomu, které informace jsou placené, jsou reklamou, také se trošku orientují v tom, kým jsou média vlastněna.

Historicky to bylo tak, že média vlastnily převážně rodiny, které ručily za to, že informace u nich zveřejňované jsou pravdivé. A třeba bulvár byl tištěn na žlutém papíře, aby každý, kdo ho vezme do ruky, věděl, že jde o bulvár.

Ovšem s nástupem moderních technologií se mediální svět radikálně mění – všichni, zejména mladí lidé, jsou „online“. Nečtou noviny, nesledují televizi ani rádia, informace čerpají především z internetových zdrojů. Specifikem tohoto online světa jsou statisíce zpráv, kdy de facto každý může být novinářem, může si vytvořit vlastní stránky, blogy a tam zveřejňovat téměř jakékoliv informace a názory.

„Je proto důležité, aby mladí lidé věděli, jaký je zdroj informací. Zda se jim dá věřit či nikoliv. Proto musí existovat v našem školství mediální vzdělávání. To, co je například v severských evropských státech nedílnou součástí vzdělávací soustavy už dlouho,“ myslí si Pánek. „Lidé jsou pak daleko méně manipulovatelní. Bohužel, na českých školách mediální výuka nikterak silně neprobíhá. Učitelé si sice uvědomují, že ji potřebují, ale nemají většinou pro výuku dostatečné podklady. Je to tedy téma, kterým bychom se měli zatraceně rychle začít seriózně zabývat,“ uzavírá Pánek.

Celou glosu Šimona Pánka si můžete pustit v úvodním videu.

Glosa je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 20:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod zde.

Reklama

Doporučované