Hlavní obsah

Glosa Šimona Pánka: Neměli bychom zapomínat, za co jsme bojovali v roce 1989

Glosa Šimona Pánka: Neměli bychom zapomínat, za co jsme bojovali v roce 1989.Video: Josef Klíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ředitel neziskové organizace Člověk v tísni se ve své glose vrací k idejím revolučního období.

Článek

„Letos to bude třicet let od roku 1989. Já jsem bývalý studentský vůdce, což není to, na čem bych stavěl, ale možná jsem to trochu použil pro svoji práci, tzn. pro budování Člověka v tísni,“ říká na úvod Pánek.

Jeho organizace Člověk v tísni se snaží, pro někoho možná naivně, pracovat na věcech, o kterých jsou přesvědčeni, že se v roce 1989 slíbily: „Že společnost se k sobě bude chovat lépe, že lidé si budou pomáhat, že pravda bude vítězit nad lží.“

V posledních letech má ale Pánek pocit, že se na mnoho věcí zapomíná: „Na to, že se má pomáhat slabším ve společnosti. Na to, že nemáme zapomínat na válečné oblasti ve světě nebo na lidi v ohrožení třeba klimatickou změnou. Na to, že máme myslet na mladé odvážné lidi – blogery, aktivisty, studenty – kteří v nedemokratických zemích bojují za svobodu a lidská práva.“

Podle Pánka bychom se měli umět občas zastavit a vzpomenout si na to, co jsme si slibovali, proč jsme stávkovali, Rodiče by to měli říkat svým dětem, protože v Češku už žije více než třetina lidí, kteří si na listopad 1989 nepamatují – narodili se těsně před nebo po revoluci.

„Měli bychom si vzpomenout na ideály roku 1989. Na to, že radost, dobrota, otevřenost, pravda byly věci, o kterých jsme doufali, že se do naší společnosti vrátí. Leccos se sice povedlo, ale občas mám pocit, že vzájemná nenávist, napětí ve společnosti, nálepkování, osočování a hledání viníků je silnější než ty hodnoty. A to je škoda,“ říká Šimon Pánek.

Jeho glosa je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každý čtvrtek od 20:50.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované