Hlavní obsah

Glosa Šimona Pánka: Potřebujeme tady silná a nezávislá média

Glosa Šimona Pánka: Potřebujeme tady silná a nezávislá média.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Šéf neziskové organizace Člověk v tísni Šimon Pánek se zamýšlí nad rolí médií v demokratickém státě.

Článek

Bude to třicet let, co v tehdejším Československu proběhla sametová revoluce. A jak připomíná Šimon Pánek, v Arménii proběhla loni na jaře revoluce, které taky říkají sametová. „Odkazují se přímo na nás. A už poněkolikáté se od rozpadu Sovětského svazu snaží vytvořit slušnější stát, který by byl pro lidi, a ne lidi pro mocné. Kde by bylo funkční právo, kde by policie nebyla zkorumpovaná, ale skutečně by pomáhala a chránila. A jedna věc je pro ně taky důležitá, a to jsou média,“ všímá si.

V Arménii fungují soukromá média, ale mnohem silnější postavení mají státní televize, tisková kancelář a rozhlas. „Státní, nikoliv veřejnoprávní. A před dvěma týdny tady bylo 15 lidí z Arménie, mezi nimi šéfredaktoři právě z těch médií, byl tam vládní zmocněnec pro média, lidé z nevládních organizací, řadoví kritičtí novináři, aby se podívali, jak to tady u nás funguje. A když to viděli, tak říkali – to máte skvělé. U nás je to státní televize a rádio, tzn. patří vždycky tomu, kdo kontroluje stát. Kdo kontroluje vládu. A já, když jsem si to představil, že bychom tady za ta léta měli třeba Klausovu televizi a Zemanovu televizi a Paroubkovu televizi a Babišovu televizi a mnohé jiné televize a rádia, tak mě, přiznám se, obešla dost hrůza,“ svěřuje se Pánek.

Protože pokud podle něj něco potřebujeme, tak to, aby alespoň některá silná média nebyla soukromá a nepodléhala pravidlům byznysu – nešla vždycky jen za tím, z čeho poplyne největší zisk. Ale také, aby nebyla vládní, aby si je nepřivlastňoval konkrétní ministr, premiér, strana, která bude vládnout.

Šéf humanitární organizace je rád za česká veřejnoprávní média, která jsou pod ochranou parlamentu a konkrétních rad. „Je to výjimečná věc. A každá vládnoucí strana, včetně té současné, nese odpovědnost za to, že veřejnoprávní nezávislá média zůstanou skutečně taková, jaká jsou a nebudou patřit jednou někomu a podruhé zase jinému – podle toho, kdo bude zrovna vládnout.“

Celou glosu najdete v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované