Hlavní obsah

Glosa Šimona Pánka: Rusko po nás pořád natahuje tlapy

Záhady Josefa Klímy: Šimon Pánek a jeho glosa, proč je dobře, že je Česká republika členem NATO.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ředitel humanitární organizace Člověk v tísni se tentokrát ve své glose zamýšlí nad tím, proč je dobré být členem NATO.

Článek

Je to už 30 let od konce komunismu. A také 20 let od vstupu Česka do Severoatlantické aliance. Což byl podle Šimona Pánka pro republiku zcela zásadní moment.

„Prožili jsme kus života za komunismu a to, co jsme opravdu nechtěli, bylo vracet se někam zpět. Chtěli jsme mít jistotu, že patříme na Západ, že nezůstaneme někde mezi Západem a Východem. Že Rusko už nikdy nebude moci vyvíjet různé tlaky a intriky a používat různé mechanismy k tomu, aby nás znovu dostalo do sféry svých zájmů,“ říká šéf organizace Člověk v tísni. „Dlouho jsme pro ně byli zónou, o které si Rusko myslelo, že má na ni nárok. To vidíme i dnes. Vstup do NATO pro nás byl krok, kdy jsme si řekli, že už skutečně do sféry Ruska nepatříme. Když se totiž podíváme na ruskou zahraniční politiku, je směrem k Evropě několik set let stejná. Rusko mělo vždycky ambici, ostatně jako každá velmoc, mít své tlapy nataženy do Evropy, severem i jihem. To, co se děje v posledních letech, je toho pokračování.“

Rusko se podle Šimona Pánka postavilo ekonomicky na nohy, cítí sebevědomí, má mezinárodní zájmy a chce být přítomno ve své sféře vlivu. „Já doufám, že proto, co jsme zažili pod Sovětským svazem, a také proto, že chceme kulturně a civilizačně patřit k Západu, tedy k zemím, kde politika a mocní jsou tady pro občany a ne naopak, už se zpátky nikdy nevrátíme,“ uzavírá Pánek.

Celou glosu Šimona Pánka si můžete pustit v úvodním videu.

Glosa je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 20:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A sledujte nás také na Facebooku.

Záhady Josefa Klímy ze 17. 3. 2019 (celý pořad): Jak komunisté rozpoutali teror kvůli králi České Sibiře, byznys s kradenými vozy a glosy Šimona Pánka a rapera Lipa.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované