Hlavní obsah

Glosa: Stěhováky pro premiéra! Petr Fiala by si měl najít lepší domov

Foto: ČTK, Seznam Zprávy

Kramářova vila na kopci nad Úřadem vlády čeká na nové nájemníky.

Reklama

Článek

Premiér usazený ve vile s luxusním výhledem na Prahu paradoxně není znakem papalášství, jak se asi obávali někteří Fialovi předchůdci.

Chápu, že nastupující vláda bude mít k řešení důležitější problémy, ale přesto bych si dovolil jeden bod do budoucího programového prohlášení Fialova kabinetu přidat: předseda vlády se přestěhuje na novou adresu. Do Gogolovy ulice číslo jedna. Do Kramářovy vily.

Oficiální rezidence českých premiérů byla nákladně zrekonstruována v druhé půlce 90. let a všeobecně se počítalo, že tam předsedové vlád budou nejen úřadovat, jak se běžně děje, ale i bydlet. Což se taky naplnilo: ve vile se líbilo Miloši Zemanovi v letech 1998–2002, další dva roky tam strávil Vladimír Špidla. A pak už bohužel nikdo.

Žádný z osmi dalších premiérů už se do „Kramářky“ nenastěhoval.

Když jsem se v létě 2002 ptal nového nového ministerského předsedy Vladimíra Špidly, jak se do nového bytu těší, pokrčil rameny, řekl něco ve smyslu, že je mu to celkem jedno, ale že to udělat musí, protože premiér není soukromá osoba, ale „instituce“. A i když za to sklidil posměch kupříkladu od Miloše Zemana, měl Vladimír Špidla samozřejmě pravdu.

Premiér je instituce, k níž nutně patří jisté atributy: pracovna ve Strakově akademii, ochranka, aparát, vojenský speciál pro zahraniční cesty a podobně. A i když člověk může toužit po jistém zcivilnění české politiky, premiér usazený ve vile s luxusním výhledem na Prahu paradoxně není znakem papalášství, jak se asi obávali ti Fialovi předchůdci, kteří se do Kramářovy vily nenastěhovali.

Fakticky je to úcta k úřadu a taky k penězům daňových poplatníků. Petr Fiala žije trvale v Brně a už jako poslanec měl ze zákona právo na dotované pražské bydlení. Jako premiér by si samozřejmě mohl skromně pronajímat garsonku někde na Jižním Městě, což by ale taky znamenalo dennodenní přesuny s plnou kolonou přes celé město – třeba jako když jedete z nedalekých Průhonic.

Z Kramářovy vily stihne premiér každé ráno dojít na Úřad vlády volnou chůzí za deset minut. Což se speciálně v dnešní rozkopané Praze dost vyplatí.

Petr Fiala je konzervativec, a tak by mohl navázat na téměř zapomenutou tradici a uvést ji opět v život. Stěhovací firmy se mohou hlásit na Úřadu vlády, možná bude i odtamtud někdo potřebovat něco odvézt.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované