Hlavní obsah

Glosa: Strach nás svazuje a často nám zabraňuje kriticky myslet

Glosa hudebníka Lipa: Strach nás svazuje a často nám zabraňuje myslet kriticky.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hudebník Lipo se ve své glose zamýšlí nad tím, co všechno způsobuje strach. Například to, že volič pak politikům promine i to, co by za normálních okolností neodpustil.

Článek

Víme, že strach je dobrý sluha, ale špatný pán. Proto na jedné straně pozorujeme projevy solidarity a nutné ohleduplnosti a na straně druhé bohužel i hysterické reakce vůči nakaženým nebo těm, co byli zahlédnuti na procházce bez roušky.

Silná emoce, jakou strach je, nám často zabraňuje kriticky myslet. Lidé svázaní strachem pak dovolí svým politickým lídrům to, co by jim za normálních okolností neodpustili.

Historie je v tomto případě skvělá učitelka a má pro nás jasné ponaučení: celospolečenské krize jsou vždy ideální chvílí pro zavádění nevratných systematických změn režimů.

Zdá se vám, že přeháním a moje slova jsou z říše sci-fi?

500 km od Prahy se nachází Budapešť, kde Viktor Orbán bezprecedentně využívá strachu a nastalé krize, aby utužil svoji moc nad Maďarskem a vládl bez parlamentu, pouze pomocí dekretů. Za neuposlechnutí nařízení lidem hrozí kriminál. Tento způsob enormní koncentrace moci v rukou jedince navíc není časově nikterak ohraničen.

Nápadně to připomíná způsob, jakým svou moc utužil v polovině 20. let 20. století fašista Benito Mussolini. Ano, i jeho vynesla k moci celospolečenská krize, i on měl lidovou podporu, i on vládl své zemi pomocí dekretů a z demokracie nakonec učinil diktaturu, která přivedla Itálii k okraji propasti.

Nepodléhat strachu neznamená vzdát se ohleduplnosti. Ta je teď důležitější než kdy jindy. Jsem ale přesvědčen, že by bylo naší prohrou přestat kriticky myslet a nevnímat, co se děje kolem nás.

Glosu hudebníka Lipa si můžete pustit v úvodním videu.

Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované