Hlavní obsah

Glosa: Styďme se, viníci prudce se šířící nákazy

Foto: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

Po lyžařích a sestřičkách se hledá další držitel koronavirového černého Petra. Tentokrát jsme to my všichni.

Reklama

Článek

Pane premiére, lidé nejsou děti ve školce, s kterými se nediskutuje, jestli se po obědě bude, nebo nebude spát, a proč je to dobré.

Je to takový evergreen od jarních měsíců, kdy se Českem začala šířit koronavirová nákaza. Hledá se někdo, kdo dostane černého Petra. Nálepku, že je jeho vina, jak se to aktuálně vyvíjí v zemi.

Nejdřív to byli ti nezodpovědní lyžaři, kteří si nemohli upřít dovolenou v Itálii, jež epidemii – slovy premiéra Andreje Babiše – nezvládla. Dnes je na tom lépe než my, ale pšt.

Bujení nákazy v jednu chvíli odnesly sestřičky, když to šířily po nemocnicích. Že jim tedy někdo nezajistil ochranné prostředky, se tak nějak nebralo v úvahu.

Pak když drastická opatření zabrala, nic děsivého se tu nedělo a bylo třeba na někoho hodit ekonomické škody, našli se hygienici a epidemiologové. Protože jejich rady vláda, jinak zcela nesvéprávná, přece poslouchala.

Následně ředitelé státu poslechli hlas lidu, že už je opatřeními znaven a je třeba uvolňovat. Tak zní aktuální doktrína. Takže za šíření viru dnes můžeme tak nějak my všichni, protože jsme volali po tom, aby nebyly povinné roušky, aby se zase konaly kulturní akce a tak dále. Styďme se.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv.

Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

To je ale špatný překlad. Volali jsme. Ale po tom, aby nám vláda a její experti jednotlivé kroky zdůvodňovali. Aby bylo jasné, proč jsou stále povinné roušky a čemu to prospěje. Proč se mohou otevřít některé obchody a provozy a jiné ne. Jednoduché a jasné vysvětlení. Jenže to tu nikdy nikdo nedal. Takto jsme rozhodli a vy se s tím smiřte. A když představil stát tabulku rizikových činností, ukázalo se, že je tak trochu okopírovaná, a data, podle nichž ji sestavil, dodnes nikdo neviděl.

Jenže, pane premiére, dospělí lidé nejsou děti ve školce. Těm řeknete, že po obědě se chodí spát a nediskutujete s nimi nad blahodárným účinkem odpočinku. Když po lidech chcete, aby se uskromnili, umravnili, zkrátka aby se něčeho vzdali, je to třeba vysvětlit. Jasně a srozumitelně a ideálně na základě dat, která se dají zkoumat, dá se o nich diskutovat a podle nich se také na další varianty vývoje připravit. Konstatování, že to máte pod kontrolou, v tomto případě nestačí. Takže budeme volat dál. Se s tím smiřte.

Reklama

Související témata:

Doporučované