Hlavní obsah

Glosa: Svět je báječný. Stačí brát a nepřemýšlet

Foto: Seznam Zprávy

„Férové“ ceny hluboko pod výrobními náklady? Hurá na nákupy! SPD pojalo volby jako slevový leták.

Reklama

Článek

Vzkříšení maturantů, férové nákupy a národní sebevědomí. Česko očima propagandy nemá konkurenci!

Žijeme v nádherném světě plném příjemných překvapení. Tak například čtvrtina maturantů přihlášených na zkoušku dospělosti propadla z matematiky. Čtrnáct dní se tím trápili, ale minulý týden se třetina z nich dozvěděla, že zkoušku vlastně udělali, protože ministerstvo školství dodatečně změnilo kritéria úspěšnosti. Krása!

Čemu za to maturanti vděčí? Že je třeba skrýt fakt, že kdyby byla kritéria stejná jako v minulosti, byl by to rekordní neúspěch. A takové fiasko si vládnoucí kabinet nemůže dovolit. Vzkříšeným maturantům to však může být úplně jedno, a ačkoliv to není košer, mohou se úlevně radovat.

Další krásnou věcí je, že všichni obyvatelé České republiky se mohou těšit na extra levné nákupy potravin. Vejce za dvě koruny, kilo cibule za sedm a čtvrtka másla za 26 korun. To vše a mnohé další bude SPD nabízet v srpnu a září na svých setkáních s voliči v krajských městech.

Pod takzvanými „férovými cenami“ od českých sedláků se budou skrývat dotované ceny, které v obchodě člověk nikdy nenajde a nenajde je ani u zemědělců.

Ti totiž prohlásili, že za takové ceny pěstovat potraviny nemohou, protože by zkrachovali. Ale co, z pravdy se člověk nenají, takže nad ní stačí mávnout rukou, vzít košík a jít nakupovat.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Příjemné je také slyšet, že „Česká republika není kolonií Evropského parlamentu“. Tato věta, kterou napsal premiér Babiš v odpovědi na to, že Evropská unie znovu odhlasovala rezoluci o jeho střetu zájmů, se dobře poslouchá a zvedá sebevědomí, které Čechům chybí.

Že tím jsou ohroženy evropské dotace pro všechny české podniky, což by dále výrazně poškodilo ekonomiku oslabenou pandemií a prohloubilo její zvyšující se dluh, je v tuto chvíli jedno. Dluhy tvrdě zatíží až mladší ročníky, které nebudou v tu dobu stíhat uživit vlastní rodinu, pečovat o stárnoucí rodiče a navíc si šetřit na vlastní důchod. Tak proč to řešit teď. Babiš sám je už důchodcem, takže ho to trápit nemusí. Hlavní je cítit se dobře nyní – to rozhoduje.

Všechny tyto tři příklady dávají návod, jak lze s kapkou cynismu a ignorantství celkem spokojeně žít ve falešné iluzi hezkých zítřků. Stačí pravidelně usrkávat koktejl složený z propagandistických gest, přetvářky a lží. A zbytečně se netrápit budoucími důsledky či svědomím.

Reklama

Doporučované