Hlavní obsah

Glosa: Tady máš pětistovku, maminko, a něco hezkého si kup!

Foto: Shutterstock.com, Seznam Zprávy

Předvolební pětistovka „za dítě“ je zároveň přiznáním, že stát znevýhodňuje matky při pracovním uplatnění.

Reklama

Článek

Konečně se vyrovná nespravedlnost na maminkách. Naše maminky si to zaslouží. Přilepšeme maminkám k důchodu.

Ano, po „našich babičkách a dědečcích“ se staly cílem blahosklonně povýšené předvolební kampaně „maminky“. V pátek Sněmovna schválila 500 korun k důchodu navíc pro jednoho z rodičů (v Česku typicky pro matku) za každé vychované dítě.

Má to dvě pozitiva. Zaprvé 500 korun je lepší než nic. Ale hlavně – politici, i ti konzervativní, nahlas uznali problém, na který zde řada lidí marně upozorňuje celá léta: Způsob péče o děti, jejž tento stát legislativně a z veřejných peněz podporuje, celoživotně znevýhodňuje ženy na trhu práce.

Je to problém hluboký a systémový a opravdu ho nelze „napravit“ pětistovkou seniorkám. Mimo jiné proto, že nízký důchod je jenom poslední článek dlouhého řetězu znevýhodnění, kterým ženy v Česku za mateřství platí.

Nejdřív jsou dlouhé roky na rodičovské. A to ať chtějí, nebo nechtějí, protože dát dítě do školky dřív je pořád sci-fi. Zpět do práce tak nastupují s handicapem mezery v pracovním životopisu a často také s potřebou zkráceného úvazku – někdo přece musí obstarat děti. A také s cejchem „každý měsíc nějaká ošetřovačka“ na čele.

Čím víc podobných logistických překážek se před rodinou objevuje, tím je pravděpodobnější, že každá další dopadne opět na ženu. Z logických, existenčních důvodů. Kdo má mít zkrácený úvazek? No rozhodně ne ten, kdo je v kariéře o tři roky napřed a díky tomu dostal přidáno. Kdo má zůstat s nemocným dítětem doma? No rozhodně ne ten, kdo díky plnému úvazku vydělává víc peněz.

Takto nasbírané handicapy se pak v kariéře táhnou až do důchodu. Některým ženám to tak vyhovuje, řadě ale ne a rády by se zařídily jinak. Jenže stát si zvolil a dlouhodobě podporuje model péče o děti, ve kterém je to velmi obtížné. Nevyhnutelně tak důchodkyně chudší důchodců sám vytváří.

Ta samá Sněmovna, která zrušila nárok na místo ve školce pro dvouleté, se teď pokrytecky tváří, že ji situace znevýhodněných matek zajímá. A že se s ní lze vypořádat dárečkem ze státní kasy.

Domněnka, že komplikovaný společenský problém se dá vyřešit takhle primitivním způsobem, je ostatně obecnou strategií českého státu tak nějak na všechno. A ještě horší je to samozřejmě před volbami. S billboardem „dáme 500 maminkám“ je vyhrát můžete. S propracovaným programem na dostupnost předškolní péče nebo sdílení rodičovské jen těžko.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované