Hlavní obsah

Glosa: Taková normální republikánská rodinka

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Kellyanne Conwayová hovoří s novináři, snímek ze srpna 2020.

Reklama

Článek

„Matčina kariéra mi zničila život,“ napsala patnáctiletá Claudia Conwayová na Twitter i TikTok. A během několika hodin její matka Kellyanne Conwayová, jedna z nejbližších poradkyň Donalda Trumpa, rezignovala na svou funkci. Z rodinných důvodů.

V Bílém domě setrvala Conwayová po sérii skandálů, včetně výroků o alternativních faktech nebo neustálého porušování pravidel v podobě Hatch Act, který jí zakazuje politické angažmá. Ale skončila až kvůli výrokům své nezletilé dcery. A to těsně před začátkem ostré kampaně prezidentských voleb.

Na jednu stranu zní trochu děsivě, že vám vaše dítě jen pomocí chytrého telefonu může zničit pracovní kariéru. Nebo vám spíš nastavit morální zrcadlo, které nečekáte. Ale jak se říká, děti by měly přerůst své rodiče.

Něco podobného – ale samozřejmě v daleko menší míře – se přihodilo i jiným. Apple, náctiletá dcera herečky Gwyneth Paltrowové, okomentovala matčinu fotku na Instagramu, na které byly obě spolu: „Mami, už jsme to probíraly. Nemůžeš zveřejňovat moje fotky bez mého souhlasu.“ Velká trefa, Apple. Ovšem byznys její matky bez problémů roste dál.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv.

Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Claudia Conwayová se pustila hlouběji do analýzy své rodiny. Ta na první dobrou vypadá jako klasická americká republikánská rodina. Bez toho, aniž bych hodnotila, jen popisuji: Matka blondýna, více než jedno dítě a zabezpečený otec. Všichni mají peníze a iluzi dokonalého domova.

A abych nebyla nespravedlivá, i mnohé demokratické klany se na tento vzorec dají naroubovat. Až na tu barvu vlasů, občas i pleti. Každopádně je to představa perfektní americké rodiny, která večer usedá u béžového koženého gauče, kde otec usrkává whisky, zatímco matka kontroluje, jestli se večeře stihne přesně na sedmou hodinu. To přece nemůže zničit něco tak nedůležitého, jako jsou politické preference, sexuální orientace nebo prostě a jednoduše – osobitost.

Věděla to už antifeministka Phyllis Schlaflyová, ví to i dnes Kellyanne Conwayová – nejen rodina, ale hlavně představa o její dokonalosti se musí zachránit za každou cenu. Kellyanne odešla z práce u Donalda Trumpa, kterou očividně milovala. George, otec Claudie, naopak kvůli dceři opustil iniciativu, jež se snaží zabránit Trumpovu znovuzvolení.

No, když si to dá člověk dohromady, vlastně je docela s velkým podivem, že se zrovna tahle rodina, klan Conwayů, nezničil sám u nějaké z rodinných večeří, ale až kvůli sociálním sítím.

Reklama

Související témata:

Doporučované