Hlavní obsah

Glosa: Ťuk, ťuk… za dveřmi je lockdown. Jste připraveni?

Foto: Seznam Zprávy

Tahle zima asi bude opravdu krutá a navíc si v home office za topení řádně připlatíme… (Ilustrační snímek.)

Reklama

Článek

Politici se veřejně dušují, že plošná opatření nebudou třeba. Ale covid se pomalu rozlézá republikou a důvodů, proč se bát, přibývá.

Toto období v roce bývá stresující tím, že vám známí hlásí, kolik už mají nakoupeno vánočních dárků. A vy nemáte ani jeden použitelný nápad. U nás v redakci to máme vylepšeno tím, že spolu s monitoringem tisku chodí upozornění, kolik dní do Vánoc zbývá. No co vám budu… je to čím dál menší dvouciferné číslo. Teď v pondělí tam stálo 66. A nápad na dárek k tomu nikde.

Co ale člověka dokáže opravdu dostat do vánočního stresu, je jeden tweet respektovaného lékaře a loni touto dobou národního koordinátora testování. „Často jsem dotazován na odhad dalšího vývoje epidemie. Nemá smysl to dlouze okecávat, vše již bylo řečeno. Nicméně vánoční dárky bych si raději nakoupil už teď,“ napsal těsně před polovinou října Marián Hajdúch.

Neboli máme čekat, že se zase ve větším měřítku zavřou obchody? Všecko nakoupíme na e-shopech a budeme se modlit, aby to včas přišlo? Covidová čísla zatím nejsou tak dramatická jako loni touto dobou a máme přece hradbu v podobě očkování a taky promoření. Ale stoupají setrvale a kraj za krajem překračují hranici, která byla na jaře podmínkou pro to, aby se prodejny mohly otevírat. (Podrobně si vývoj covidových čísel můžete nastudovat ZDE).

Naopak očkování stále více kulhá. Prvních dávek je jako šafránu a jak uvedl šéf České lékařské komory Milan Kubek na Radiožurnálu: „Máme 56 procent lidí naočkovaných a už bojujeme jen o desetinky procent. Pokud se nic nezmění, bude to opravdu krutá zima.“

Ministerstvo zdravotnictví rozjíždí druhou vlnu očkovací kampaně, ale jestli bude tak efektivní jako ta první, tak nám moc nepomůže.

Do toho se mění vláda. A ačkoliv politici jak z dosluhující, tak nastupující garnitury slibují, že žádný lockdown nebude, těžko tomu věřit, když se nic nedělá proti tomu, aby byl. O lokálních opatřeních se jenom mluví. A okres za okresem přitom mění barvu na covidové mapě na stále tmavší červenou.

K tomu ještě méně proočkované Slovensko už je za hranou toho, aby to bez zpřísňování opatření zvládlo, a začíná je lokálně zavádět, včetně zavírání restaurací. Je asi jen otázkou času, než se tato vlna přelije i do Česka.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

A klíčová překážka velkých uzávěr také trochu oslabila. Politici se vždy snažili udržet průmysl v chodu. Jenže jeho velká část je napojena na autoprůmysl a tam tento týden klenot českého hospodářství – Škoda Auto – zastavil z naprosté většiny své pásy.

Jo, tahle zima asi bude opravdu krutá a navíc si v home office za topení řádně připlatíme.

Reklama

Doporučované