Hlavní obsah

Glosa: Umírat zbytečně není hrdinství

Foto: ČTK, Seznam Zprávy

Uctít válečné veterány se sluší. Jejich příběhy k nám mluví jasnou řečí i dnes.

Reklama

Článek

Odhaduje se, že ještě ve 20. století na tuberkulózu zemřelo 100 milionů lidí. Úlevu přineslo až očkování.

Každý rok v listopadu vzpomínáme na válečné veterány. Připomínáme si jména těch, kteří položili životy za nás, méně odvážné. Mezi příspěvky na sociálních sítích mě zaujal příběh Valentina Kubína. Napsal ho jeden historik z Walesu, který jako důvod Kubínova úmrtí uvedl zkratku. TBC, četl jsem hned vedle jména rodáka z Lešné na Vsetínsku. TBC jako tuberkulóza.

Valentin Kubín zemřel. Na tom nebylo nic tak divného. Byla válka, umíralo se po stovkách. Kubín ale zemřel jinak, než jsem u válečného letce čekal.

Jako radista u československé bombardovací perutě létal nad okupovanou Evropou a každou noc šel s kůží na trh. Letci umírali po zásahu nočním stíhačem nebo flakem. V případě desátníka aspiranta Kubína se nenaplnil žádný z těchto přízraků.

Československého válečného hrdinu propustili z armády po dosažení 36. bojové mise v roce 1942, kdy mu našli tuberkulózu. Poslali ho na léčení do sanatoria – o moc víc se s tím tehdy dělat nedalo. Šance na vyléčení nebyla velká. Nemocný slábl, v noci se probouzel propocený, vykašlával krev a trpěl pálením na hrudi. Plicní tkáň postižená nemocí postupně ztrácela svou schopnost, a než pacient zemřel, několik měsíců se dusil.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Tuberkulóza kosila lidstvo od pravěku. Známky o nemoci byly nalezeny v kosterních pozůstatcích jeskynních lidí i v mumiích starověkého Egypta. Kapky krve na kapesníku se jako poslové neodvratné smrti objevovaly i o mnoho staletí později. Na tuberkulózu zemřeli básník Wolker, pianista Chopin, spisovatelka Bronteová nebo prezident Ho Či Min.

Odhaduje se, že ještě ve 20. století na tuberkulózu zemřelo 100 milionů lidí. Úlevu přineslo až očkování, které se v Československu zavedlo v roce 1953. V roce 2010 jsme od něj upustili, protože jsme tuhle strašnou nemoc porazili. Společně a bez řečí.

Valentin Kubín si vybral, že nebude sedět v koutě. Sebral se a odjel do Velké Británie bojovat s nacismem. Mnohokrát riskoval život a zdraví a asi by udělal cokoli, aby mohl pokračovat. V boji s nemocí ale neměl na výběr. Zajít si na „tečku“ do obchoďáku po práci se tehdy ještě nedalo.

Reklama

Doporučované