Hlavní obsah

Glosa: Úplně nejhorší. Historicky ve všem!

Foto: Jan Lipold, Seznam Zprávy

Památka na bývalá kasárna pohraničníků na Kraslicku. Nápis „Neprojdou“ je už špatně čitelný.

Reklama

Článek

Sociální sítě od Aše po Boží Dar ovládly rámečky s nápisy „Úplně nejhorší, historicky ve všem“ nebo „Hrdí nejhorší“.

Být Karlovarákem má řadu výhod. Horké prameny jsou pár kroků od centra, údolí je plné domů vypadajících jako dorty, všude okolo jsou lázeňské lesy a je to pár kilometrů do krásných hor.

Když se moji varští kamarádi vracejí domů třeba z Prahy nebo i odjinud z republiky, často říkají, že jedou do Sudet. Tady totiž tohle pojmenování má jiný význam. Ten původní, tedy aspoň u generace narozené po roce 1989, už je ten tam.

Teď se v něm mísí hned několik věcí. Je to jméno pro všechno hezké, co tu máme, lásku k domovu, ale i trochu trpké přiznání historické zatíženosti, všech sociálních problémů a vykořeněnosti, která je v našem kraji pořád všudypřítomná. Týká se tak nějak všech a trvá už několikátou generaci.

Nemáme tu kroje ani žádné nářečí, jen pár slov a germanismů navíc a koncovku -ovo při skloňování přivlastňovacích přídavných jmen. Dlouho tu nebyl ani vztah k domům, půdě nebo přírodě. Lidé tu mají kořeny odevšud: z Moravy, z východního Slovenska, z jižních Čech… S příměsí sudetoněmeckých genů jsme tu skutečný experiment. Zapomenout bych neměl ani pohraničníky nebo dozorce z komunistických lágrů.

Jsme tu také nejchudší, s nejnižšími příjmy, nejmíň vzdělaní, je nás tu vlastně nejmíň v republice. Podle statistické ročenky se tu předloni v přepočtu na 1000 obyvatel narodilo nejméně dětí v zemi a nejvíc lidí naopak zemřelo. Obyvatel kraje ubývá a stěhují se pryč. Vyčnívali jsme v počtu návštěvníků, ale s tím je v koronavirové době konec.

Není se tedy čemu divit, že pan premiér Karlovarský kraj odepsal. Je to nejhorší kraj, historicky ve všem, utrousil minulou neděli. Vlastně tím vystihl jednu z mála věcí, která tu lidi spojuje: žít v kraji tak nějak předurčeném být na chvostu. Ve statistikách, příjmech, dopravní dostupnosti i zájmu politiků.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Předseda vlády tímhle svým nakopnutím nejslabšího paradoxně kraji pomohl. Regionální identita se díky němu posunula o světelné roky dál. Sociální sítě od Aše po Boží Dar ovládly rámečky s nápisy „Úplně nejhorší, historicky ve všem“ nebo „Hrdí nejhorší“. Najednou tu máme svoje „Dycky Most!“, i když to nezní tak úderně.

Slova premiéra ale přišla v době a v kontextu, kdy jsou krajské nemocnice přetížené a denně pořád přibývá víc nakažených než příchozích dávek vakcíny. Místo převozu nemocných lidí za roh do Bavorska nebo Saska se pacienti vrtulníkem převážejí daleko do Českých Budějovic. A do toho všeho přišlo pokárání za to, že historie kraji před desítkami let vytáhla černého Petra.

Možná by stálo za to premiérovi připomenout, že regionu ještě donedávna vládlo jeho hnutí. A také ho pozvat na častější návštěvy. Koneckonců, se svým původem se u nás může cítit jako doma!

Reklama

Související témata:

Doporučované