Hlavní obsah

Glosa: Vítězný únor komunistů. Pomohl Ústavní soud i spory o nouzový stav

Foto: PETR TOPIC, Profimedia.cz / Seznam Zprávy

Vojtěch Filip a Andrej Babiš na snímku z Poslanecké sněmovny z roku 2020.

Reklama

Článek

KSČM těží z toho, že pozornost se soustředí na potýkání mezi Babišem, který neochotou k včasnému jednání dovedl zemi na pokraj pandemického chaosu, krajskými hejtmany a parlamentní opozicí.

Ještě nedávno to s komunistickou stranou nevypadalo vůbec dobře. Katastrofální výsledky KSČM v říjnových krajských a senátních volbách potvrdily, že od ní dál odcházejí voliči a reálně hrozí, že se letos nedostane do Poslanecké sněmovny. Postupující dekadenci zosobňoval šéf strany Vojtěch Filip, který musel slíbit, že se už nebude ucházet o předsednickou funkci.

Uběhly čtyři měsíce a komunisté jsou znovu v lepší kondici.

Jednak díky Ústavnímu soudu. Ten minulý týden zrušil dosavadní způsob přepočtu mandátů ve volbách do dolní parlamentní komory, který znevýhodňoval malé strany. Na nových pravidlech pro rozdělování voličských hlasů se politici teprve budou muset dohodnout. Hledání kompromisu určitě nebude snadné. Jedno je ale jasné - malé strany včetně KSČM na tom budou každopádně matematicky lépe.

Stále sice platí podmínka, že ke vstupu do Sněmovny musí partaj získat aspoň pět procent všech hlasů, KSČM je však na dobré cestě tuto hranici opět zdolat. Podle posledního volebního modelu agentury Kantar CZ pro Českou televizi by strana sice získala rovných pět procent, oproti minulému průzkumu si nicméně polepšila o 1,5 procentního bodu, což je i s ohledem na statistickou odchylku celkem slušné.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Bezpochyby to souvisí s agresivnějším stylem politiky, který vedení KSČM nasadilo, zjevně v pudu sebezáchovy. V posledních měsících strana začala celkem úspěšně hrát roli rozzlobeného a svébytného partnera menšinové vlády, kterému jakoby dochází trpělivost.

Co na tom, že komunisté podpořili vládu premiéra Andreje Babiše ve spoustě rozhodnutí, které byly v důsledku kontroverznější, než je prodloužení nouzového stavu. Když jim po krajských a senátních volbách začalo opravdu téct do bot, názorně ukázali svůj vydírací potenciál. Konkrétně už při hlasování o letošním rozpočtu, kdy si vynutili osekání armádních výdajů.

Z politické šlamastyky posledních dnů kolem prodlužování nouzového stavu pak komunisté vyšli jako jedni z mála bez úhony. Těží z toho, že pozornost se logicky soustředí na potýkání mezi Babišem, který neochotou k včasnému jednání dovedl zemi na pokraj pandemického chaosu, krajskými hejtmany a parlamentní opozicí. Komunisté, kteří vystupovali jako bojovníci za horské lanovky a vleky, jsou spokojeni, dostali své. Letošní únor je pro ně po dlouhé době zase vítězný.

Reklama

Doporučované