Hlavní obsah

Glosa: Vítězství je zatím jen poloviční, Babiš si brousí zuby na další post

Glosa Daniela Kroupy: Vítězství je zatím jen poloviční, Babiš si brousí zuby na další post.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Pedagog a filozof Daniel Kroupa se ve své glose rozebírá, proč je předčasné slavit vítězství opozice ve volbách do Poslanecké sněmovny.

Článek

Rozhodně nechci kazit radost těm, kteří se radují z vítězství stran demokratické opozice. Jenom si dovolím připomenout, že to vítězství je vlastně jenom poloviční. Podařilo se jim získat ve Sněmovně vládní většinu.

Aby bylo úplné, musely by prosadit svého kandidáta na prezidentský stolec. A to bude velká potíž.

Když jsem tak sledoval tiskovou konferenci poraženého pana premiéra, blesklo mi hlavou, že ta ukřivděnost, která z něj byla vidět, je pro něj jakousi startovní dráhou k prezidentské kampani.

Jako by říkal, teď jste mi ublížili, ale já vám ještě ukážu. Člověk nemusí být politický analytik, aby z číselných výsledků voleb zjistil, že protistrana má nejméně o půl milionu více hlasů. Jenomže v posledních volbách se některé z těchto hlasů ztratily s politickými stranami, které nezískaly 5 procent.

V prezidentské volbě to ovšem může hrát roli. Pokud tedy chtějí příznivci oněch stran demokratické opozice slavit úplné vítězství, neměli by váhat a měli by začít okamžitě pracovat na přípravě prezidentských voleb.

Jestliže se pan prezident, který je nyní v nemocnici, ještě uzdraví, mají na to dva roky. Ale kdo ví. I když mu přejeme hodně zdraví, může ta doba do voleb být kratší.

Celou glosu Daniela Kroupy si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:00.

Archiv pořadu najdete zde.

Reklama

Doporučované