Hlavní obsah

Glosa: Vláda kašle na pravidla. A ani se za to nestydí

Foto: Seznam Zprávy

Výměna ministra pár hodin před koncem nouzového stavu není úplně vinou nového ministra. Jde hlavně za premiérem.

Reklama

Článek

Vědomě vyhlašovat protizákonná opatření by bylo pitomé i v normálních časech. Ještě horší je to ve chvíli, kdy vás spousta lidí stejně odmítá poslouchat.

Nový ministr zdravotnictví dostál tradici svých předchůdců. V úřadu byl sotva pár hodin a už se dopustil naprosto skandálního výroku. A to když vysvětloval, že hodlá od pondělí omezit setkávání, aniž by to bylo v souladu s právem.

„U soudu to určitě dopadne v náš neprospěch a jsme si toho vědomi. Lidé ale musí naše mimořádné opatření respektovat, dokud ho nezruší soud,“ řekl bezelstně ministr.

Opravdu ráda bych viděla, jak se v tu chvíli tvářilo právní oddělení ministerstva. Naštěstí si zřejmě někdo vzal novopečeného ministra stranou a urychleně mu vysvětlil, že i když náhodou něco takového plánujete, rozhodně to nikde neříkáte nahlas.

Takže o pár hodin později už ministr otočil a vykládal, že „s právníky dospěli k závěru, že je možné shromažďování omezit“.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Jak je to doopravdy, o tom nejspíš opravdu rozhodne až soud. Ale škoda už ministrovými ústy byla napáchána. Vláda v podstatě řekla občanům: Nařídíme vám něco, na co nemáme právo, a vy to musíte strpět do doby, než nám to soud hodí na hlavu. A ani se za to nestydíme.

To by bylo nemyslitelné i v normálních časech. Obzvlášť pitomé je to ale v době, kdy vaším hlavním problémem je, že vás už spousta lidí nechce poslouchat. Jaká asi bude ochota dodržovat opatření, když se ministr ani neobtěžuje dodržovat zákony.

O špatné komunikaci a devastujících dopadech na ochotu lidí spolupracovat bylo za rok epidemie řečeno mnoho. Často i z úst předsedy vlády Andreje Babiše. Ale jak to vypadá, ani napočtvrté neměl v tomto ohledu šťastnou ruku.

Objektivně je v tom ale nový ministr nevinně – k právnímu zmatku přišel doslova pár hodin předtím, než skončil nouzový stav. Výměna ministra v tak exponovanou chvíli padá jednoznačně na hlavu premiéra.

Stejně jako to, že jeho kabinet stále nemá jasně prozkoumáno, co vláda bez nouzového stavu vlastně může nebo nemůže. To by se dalo pochopit možná v dubnu 2020, ale rozhodně ne v dubnu 2021.

Anketa

Prospěje, nebo uškodí zdravotnictví výměna Jana Blatného za Petra Arenbergera?
Ano, prospěje.
2,1 %
Ne, uškodí.
36 %
Nebude mít vliv.
61,9 %
Celkem hlasovalo 9808 čtenářů.

Reklama

Doporučované