Hlavní obsah

Glosa: Vláda se tváří jako hodný strýček. Dárky ale přináší pozdě

Foto: ČTK, Seznam Zprávy

Maturanti jsou letos víc než jindy vydáni na milost a nemilost Cermatu.

Reklama

Článek

Vysokoškoláci, maturanti, vlekaři. Ti všichni teď dostávají od vlády dárky, které jim k ničemu nebudou.

Je to moc hezké dostat od strýčka volné lístky na něco, co si člověk přeje – třeba volňásky pro celou rodinu na Matějskou pouť se všemi jejími atrakcemi. Horší je, když je člověk dostane až poslední den. Cítí se pak nepatřičně. Ví, že má být strýčkovi vděčný, ale místo toho je naštvaný, protože lístky záhy propadnou a on si atrakce se svými dětmi neužije.

Podobně nepatřičně si museli připadat vysokoškoláci, kteří se dnes mohli vrátit do přednáškových sálů. Právě jim však skončil semestr, takže jim to je k ničemu.

Divně se museli cítit také maturanti. Ráno usedli do lavic. Ale ne proto, aby se připravovali na možná nejtěžší zkoušku v životě, ale aby si napsali závěrečné testy v dychtivém očekávání toho, zda jim Cermat připravil nejtěžší příklady své existence podobně, jako to nedávno udělal deváťákům.

Před dvěma týdny se museli velmi podivně cítit také vlekaři. Mohli spustit vleky – sníh však mezitím roztál, takže jim to bylo akorát k pláči.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Všechny uvedené příklady rozvolnění mají jedno společné – ač se na ně všichni těšili, tak přišly pozdě a lidé z nich už radost nemají. Naopak cítí vztek. Vztek z toho, že byli podvedeni.

Uvědomují si, že strýček rozdávající lístky na pouť v poslední den jejich platnosti není žádný hodný člověk, ale lakomec, který si chtěl lístky užít sám, a když to nestihl, tak se z nich snažil na poslední chvíli vytěžit aspoň vděk.

Podobně vědí také to, že vláda nerozvolňuje proto, že by měla jasný promyšlený plán, ale proto, že se blíží prázdniny a po nich volby, a pokud chce ještě vykřesat nějakou vděčnost a získat voliče, musí rozvolnit co nejrychleji vše, co jde. Když se přitom bude tvářit vstřícně, chápavě a mile, může navíc doufat, že někteří její kupčení neprokouknou a druzí zapomenou, že kvůli jejímu chaotickému řízení bylo hůř, než být muselo.

Ošálit voliče se jí může povést, zvlášť v okamžiku, kdy zamlží informace o tom, zda náhodou nezačínají čísla nakažených opět růst. Minulý týden vláda například rozpustila kontrolní tým odborníků MeSES, kteří chtěli důkladnější testování a také masivnější sekvenování, tedy pátrání po nových mutacích koronaviru.

Kabinet se snaží – navzdory všem diletantským a záměrně sobeckým rozhodnutím – si za každou cenu masku hodného strýčka nasadit a doufá, že se necháme opět ošidit.

Reklama

Doporučované