Hlavní obsah

Glosa: Vládní parta hic baví diváky

Foto: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová nemá o svém premiérovi valné mínění. Což není to nejdůležitější sdělení.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Mikrofony a kamery nejsou nikdy vypnuté.

Když v pátek použila ministryně Jana Maláčová na Twitteru hashtag #neuvěřitelné, aby jím označila chování starosty v Uherském Hradišti, nemohla tušit, že by se jí mnohem víc hodil v neděli večer. To když v publicistickém pořadu 168 hodin byla zveřejněna její věta pronesená na adresu Andreje Babiše. Dnes už okřídlených šest slov: „To je debil, pardon, s prominutím.“

Jinak celkem opatrná a mediálně vytrénovaná politička zapomněla na jednu ze základních pouček pro politiky zpovídané televizí. Totiž že kamery a mikrofony nejsou nikdy vypnuté. Nikdy. Opakujte si to slovo pětkrát za sebou.

Nemá smysl spekulovat o tom, jestli to veřejnoprávní televize měla, nebo neměla udělat. Její vedení hraje složitou partii na půdorysu minimálně trojúhelníku, v tomto případě rozhodně ne milostného. Dvěma vrcholy, těmi tradičními, jsou novináři a politici. Třetím vrcholem je Rada ČT, tedy kontrolní orgán. A jak známo, ten se stal koktejlem nevalného složení a nejisté chuti.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Zveřejnění urážlivého povzdechnutí mladé ambiciózní političky neplní žádnou veřejnou funkci, má čistě zábavnou roli. Což dokazuje i celkové formální zpracování příspěvku uvedeného laškovnou hudbou. Dost možná je to promyšlená taktika: šéfové televize ukazují, že mají dost sebevědomí a nenechají si do obsahu mluvit. Ale zrovna tak může jít o to, čemu se lidově říká zbytečné lechtání tygra na břiše.

Každopádně i kdyby se nahrávka nedostala do vysílání, pravděpodobně by přes sociální sítě vybublala na veřejnost i tak. To, že něco odvysílá celostátní televize ve večerním programu, už dnes není důležité. Vlastně důležité nebylo ani tak to, co se odvysílalo, jako že se to vůbec odvysílalo.

Zaniknout by však neměla ani kýžená klíčová věta. To, že Maláčová označila Babiše za debila, asi nijak neposune vnímání premiéra veřejností. Poměr jeho příznivců a odpůrců se nezmění. Důležité je něco jiného: že šéfka resortu, který kvůli opatřením vlády čeká možná největší zátěž ze všech, potřebuje sbírat body a sympatie u členů televizního štábu. A to ještě tímhle laciným způsobem, působícím jak vystřižený z nějakého filmu o středoškolácích.

Bez ohledu na náš názor na Babiše a na to, jak bude reagovat on sám, je to důležitá informace v jiném směru: že tohle asi opravdu není parta, na kterou se v těžké době můžeme spolehnout.

Reklama

Související témata:

Doporučované