Hlavní obsah

Glosa: Vládu si platíme z daní i proto, aby nám pomohla v době krize

Glosa Alexandra Mitrofanova: Stará se o nás stát v době mimořádných opatření dobře?Video: Josef Klíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Novinář se ve své glose zamýšlí, zda vláda pomáhá svým občanům v době mimořádné situace. Některá rozhodnutí tomu dle něj nenasvědčují.

Článek

Kvůli koronaviru nařídila vláda mimo jiné to, že děti školou povinné nesmí do školy. Paradoxně je v tom jedna dobrá stránka. A sice – třeba se zjistí, že dálková výuka je tak dobrá, že ji do budoucna školy dokážou zapracovat do svých učebních programů.

Ale to je asi jediné dobré, co mě v této souvislosti napadá. Pak už jsou jenom špatné věci. S dětmi, které jsou menší, budou doma muset zůstat rodiče. Přinejmenším jeden z nich, takže nepůjde do práce. Má nárok podle současných zákonů na 60 % základního příjmu. Ale jen po tu dobu, která je kratší než zákaz chození dětí do škol, který vláda vyhlásila. O něco lépe jsou na tom samoživitelé, ale také to není nic moc.

Vládu si lidé ze svých daní platí mimo jiné proto, aby jim pomohla i v dobách, kdy je mimořádná situace. Andrej Babiš se v lednu tohoto roku chlubil důchodcům, že ať už je ekonomická situace jakákoliv, na důchody vždycky bude, a dokonce budou vyšší. To ještě nebyla krize. Dneska krize je.

Na prvním setkání vlády a opozice poté, co byly vyhlášeny tyto akce a kroky vlády v souvislosti s koronavirem, navrhli lidovci, aby rodič, který z tohoto důvodu zůstává doma s dítětem, dostával 100 % základního platu. Ale vláda to odmítla.

Celou glosu si můžete pustit v úvodním videu.

Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované