Hlavní obsah

Glosa: Volte Stranu poctivé mrkve Tomio Okamury

Foto: Seznam Zprávy

Změna programu. Voliče nelovíme na exotické sushi, ale na levný domácí proviant.

Reklama

Článek

Na co se obtěžovat s předvolební kampaní, když stačí zkopírovat slevový leták z Lidlu nebo Kauflandu.

Brambory - 4,60 za kilo

Párky - 49,90 za kilo

Vejce - 1,99 za kus

Máslo - 25,90 za čtvrt kila

Ne, to není předčítání ze slevového letáku, ale z předvolebního plakátu Svobody a přímé demokracie Tomio Okamury. Partaj se rozhodla objet republiku s „českým jarmarkem“ a voliče láká na možnost koupit si spolu s dávkou nahnědlé rétoriky levné mléko nebo vepřovou plec.

Nechybí samozřejmě důraz na to, že potraviny jsou české od českých sedláků. Nikoli například od holandských cizáků, jejichž o 33 korun dražší cibule v Česku nechceme.

Tam, kde Andrej Babiš trapně a obyčejně varuje před uprchlíky, tam už Tomio Okamura bojuje zlevněnými domácími Jonagoldy proti imigrantským Goldenům.

Kdy přijede poctivá česká Mrkev Tomio Okamury i do vašeho krajského města, ještě není jasné. A zatím není jisté ani to, od kterých českých zemědělců si ji koupíte.

Ale doporučuji příliš se nedojímat nad romantickou představou rodinné farmy, kde se svítáním bučí spokojené krávy a fortelná selka rozhazuje pobíhajícím slepicím zrní. SPD se dušuje, že potraviny nebude nijak dotovat, takže vajíčko za necelé dvě koruny bude sice české, ale dost možná také klecové.

Že Okamura se svojí partají - ať už se zrovna jmenuje jakkoli - útočí na nejnižší pudy, nikoho nepřekvapí. Tentokrát to ale dotáhl do naprosté dokonalosti, nevídané i na bizarní poměry českých předvolebních kampaní.

Na co se snažit o nějaké myšlenky nebo se trápit s výběrem kandidátů, když si můžete dát na plakát chleba za dvacku. Ale všechna čest, vymyšlené je to dobře a nejspíš to také bude fungovat.

Na dvou A4 se mezi mléko a párky schová nenávist k oligarchovi Andreji Babišovi, který prý prodává chleba dvakrát tak draho. Nenávist k Evropské unii, která nám deformuje trh.

Nenávist k cizincům, kteří sem vozí předražené hovězí přední. Vy jako partaj navíc ušetříte, protože vést kampaň postaru, museli byste to hovězí koupit a uvařit z něho voličům guláš - takhle si ho ještě rádi koupí sami.

Konkurovat tomuhle kalibru se dá už opravdu jediným způsobem. Zlevnit pivo.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované