Hlavní obsah

Glosa: Všechny roušky jsou si rovny, některé jsou si rovnější

Foto: Profimedia.cz, Profimedia.cz

Na krásu se zatím nehraje. Nebo jen málo (šičky roušek v ukrajinském Lvově).

Reklama

Na módní trendy v rouškách bude ještě času dost. Možná víc, než nám bude milé.

Článek

Jestli jsme my a Slováci zase získali nějaké světové prvenství, tak je to rozhodně nejrychlejší propagace roušek a jejich nošení. Ještě před tím, než vláda nařídila nosit je na veřejnosti, se sociální sítě zaplavily fotkami známých osobností, které si svou roušku s hrdostí nasadily. A často s tak designovými kousky, že by mohly rovnou z fleku fotit pro Vogue.

Jenže to je právě ono.

Minulý týden začala roušková krize a účastníci vládní tiskové konference, ať už se svetrem, nebo bez něj, slibovali občanům, že „i kdyby je měli osobně doručit“, zdravotnický materiál bude. Lidé zbystřili a zasedli raději ke svým šicím strojům po babičkách. Vive la révolution.

Do rouškového hnutí se hned přidali i módní designéři, kteří kvůli pandemii museli zavřít své showroomy a butiky. Ať už to od nich byl reklamní tah, nebo čirá touha pomoci, počítá se jim to zcela jistě k dobru.

A na Instagramu se začaly objevovat fotografie těch, kteří právě takové designové roušky získali. A přestože se svými komentáři přidávali k hnutí #rouškavšem, je jasné, že všem taková rouška opravdu nenáleží. Vyvolené bývají přesně ty osoby, které vašim dětem běžně nutí nejnovější elektroniku, nejdražší make-up a nejnovější kolekci sneakers.

No a nyní jim ukazují, že nosit roušku je naprosto cool, tedy když ji ušije designér Jan Černý a nedělá ji vaše máma ze staré utěrky.

A já si říkám, jestli by od tzv. influencerů, kteří reálně mají vliv na tisíce lidí, nebylo právě v době takové krize správné trochu ubrat. Vzít si na sebe třeba tu utěrku a ukázat, že #rouškaneníhanba, i když není vyšperkovaná jako pro titulní stranu časopisu, i když vám v ní odstávají uši a potíte se pod ní jako vrata od chlíva.

Musím být spravedlivá. Pokud mi nevoní chování českých „hvězd internetu“ a jejich fashion roušky, stejná optika platí i pro slovenskou prezidentku Zuzanu Čaputovou. Přestože dokázala, jaký vkus má, její rouška dokonale sladěná s barvou kostýmu se opět hodí spíše na fotoseanci s Annie Leibovitzovou do nového vydání Vanity Fair. Ne jako propagace toho, že by roušku měl nosit každý.

Rozhodně neříkám, že je to stoprocentně špatně, neříkám, že by se z roušek neměla stát móda, neříkám, že není v pořádku zůstat šik i ve zdravotnickém materiálu. Říkám, že je na to brzy. A že bychom se v době, kdy doktoři z posledních sil bojují s koronavirem, měli snažit být si opravdu trochu rovni.

Až krize přejde, nechť je z roušky módní doplněk, jakým jsou rukavice, klobouky nebo sluneční brýle. Já budu první, která si ji sladí s barvou kabátu. Ale, prosím, teď je brzy.

Reklama

Související témata:

Doporučované