Hlavní obsah

Glosa: Vyberte si pravdu, nad kterou chcete žasnout

Foto: ČTK, Seznam Zprávy

Kartonové postele pro sportovce na olympijských hrách se sexem nesouvisejí. Ale diskutujme!

Reklama

Článek

Krásně dnešní dobu vystihl nedávno zesnulý Milan Lasica. Pokud je tedy ten citát skutečně jeho.

Možná jste to taky četli. Organizátoři olympiády, která začíná v pátek v Japonsku, chtějí předejít přílišnému sexu mezi sportovci a nakoupili z tohoto důvodu do olympijských ubytoven postele „na jedno použití“. Jsou vyrobené z lepenky a unesou maximálně jednoho člověka. Rozhodně ne dvojici, navíc věnující se atleticky pojatému sexu.

Zpráva prolétla sociálními sítěmi a publikovala ji i řada médií. Většinu lidí pobavila, vedla však i k rozčíleným diskusím. Důvodem „antisexuálních postelí“ je snaha co nejvíc omezit případné šíření covidu. A pandemie je téma, na které má samozřejmě každý z nás silný názor a nebojí se ho říct ani napsat.

Ovšem pozor, jak vzápětí napsaly The New York Times, s těmi postelemi to není tak docela pravda. Mají nosnost 200 kilogramů, takže dva lidi pohodlně unesou. A sumo zatím olympijským sportem není. Ano, postele jsou z lepenky, ale důvodem je, že po skončení her je bude možné snadno recyklovat.

A jsme u dalšího kontroverzního tématu a tím je životní prostředí. Klimatická změna nás dokáže rozvášnit, zvlášť když je v jinak uměřené Evropě dnes tak extrémní počasí. Tornádo na Moravě, ničivé záplavy v Německu. No a právě odtamtud pochází fotka BMW, které v zaplavené ulici unáší divoký proud vody a které má na zadním skle samolepku s nápisem „Fuck You, Greta“.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Opět bezpočet sdílení, miliony lajků na Facebooku i Twitteru. Je to vtipná a výstižná zkratka toho, co říká jedna strana zmíněné debaty o klimatu: tak dlouho jste tvrdili, že globální oteplování neexistuje, až vaše drahá auta, která jsou navíc součástí problému, unáší rozbouřená voda. Jste směšní stejně jako vaše dogmatické názory.

Má to jeden háček. Ta nálepka na autě nejspíš nikdy nebyla. Někdo ji tam dodal, asi ve Photoshopu. Na sociálních sítích se objevily další fotky stejného auta, které to dokazují. Měly o řád míň sdílení, ale i ty vyvolaly stejně silné rozhořčení, tentokrát z druhé strany názorového tábora. Vida, tohle jsou ty vaše metody! Podsouvat zfalšované, neexistující důkazy. A stejné je to s vašimi důkazy o klimatické změně.

Je to depresivní. Protože – aby se kruh zcela uzavřel – já vlastně nevím, co je pravda. Byla ve Photoshopu upravena fotka auta s nálepkou? Anebo naopak ta další fotka, kde nálepka není? V obou případech jde v podstatě o banální, ne moc důležité informace. Nevznikly za účelem dezinformační kampaně, ale prostě proto, abychom nad nimi mohli žasnout.

Jsou symptomem doby, která se nás snaží přesvědčit o tom, že lež neexistuje, a tudíž s ní nemá cenu bojovat. A že jediné, co existuje, jsou různé pravdy, z nichž máme na výběr. Je to nebezpečný klam, ale takový je svět, ve kterém vinou úpadku tradičních a vzestupu sociálních médií musíme žít.

Není v možnostech ani ambicích jedné glosy tuto realitu popsat, tím méně navrhnout řešení. A tak pouze odcituju slova Milana Lasici, který zemřel v neděli: „Pamatujete si dobu před internety? Když jsme si mysleli, že za lidskou hloupost může nedostatek informací? Tak v tom to nebylo.“

Skvěle řečeno, pomyslel jsem si, když jsem to četl na Twitteru, kde byl tento citát hodně sdílen. S fotkou autora, bez udání zdroje. Avšak hned druhá myšlenka byla: Panebože, opravdu to řekl? Co když si ten citát někdo vymyslel?

Reklama

Doporučované