Hlavní obsah

Glosa: Zakřiknutí milionáři z paneláků

Foto: Shutterstock.com, Seznam Zprávy

Stoupající ceny bytů dělají z obyvatel sídlišť milionáře, kterým však něco schází.

Reklama

Článek

Nám obyvatelům paneláků často chybí sebevědomí směrem k radnicím. Neumíme se pořádně ozvat a necháváme si ledacos líbit, stále se vnitřně cítíme jako přišlápnutí lidé z králíkáren.

Dnešní panelová sídliště jsou plná milionářů, jimiž se obyvatelé stávají díky rychle rostoucím cenám bytů. Pro představu svižný průlet nabídkou realitních portálů: panelové byty na pražském Barrandově už prakticky atakují cenovku 10 milionů korun, v Brně jsou k mání byty za podobné částky a například v Hradci Králové si lidé 3+kk cení na pět milionů.

V paneláku žiji prakticky celý život, takže dobře chápu jednu z hlavních výhod tohoto typu bydlení: je prakticky bezúdržbové. Na druhou stranu šťastný a pokojný milionářský život na sídlišti komplikuje dodnes přetrvávající atmosféra zakřiknutosti – rozhodně totiž nemáme na veřejný prostor kolem sebe takové nároky, jaké bývají u milionářů obvyklé.

Nám obyvatelům paneláků často chybí sebevědomí směrem k radnicím našich měst. Neumíme se pořádně ozvat a necháváme si ledacos líbit, stále se vnitřně cítíme jako přišlápnutí lidé z králíkáren. A stáváme se tak jednoduchou obětí, případně rovnou kasičkou, do které se nebojí sáhnout právě radnice – třeba skrze městskou policii.

Má konkrétní zkušenost pochází hlavně z pražských sídlišť. Těžko by jinde prošel tak panský přístup k obyvatelům. Například známé pravidelné čištění vozovek a s ním spojené pokuty na přeplněných parkovištích, což je něco jako nepsaný poplatek, který sídlištní lid odvádí zhruba dvakrát do roka, protože prostě nemá kde jinde parkovat.

Nebo fakt, že městská policie ostražitě a důsledně trestá každou parkovací malichernost, zatímco o pár desítek metrů dál ve vilové čtvrti plné soukromých garáží dlouhé roky nikdo neřeší parkování na chodnících.

Stejně tak třeba na případnou opravu důležitého schodiště, které vede k supermarketům, se na sídlišti čeká měsíce. Chodníky bývají zvlněné tak, že slouží jako adrenalinová dráha pro děti na kolech a po dešti na nich týdny zůstávají nepřekročitelné louže. Případně další sídlištní specialita, když se před začátkem školního roku rozkope náměstíčko před základní školou. Je to široká škála často drobností, které ale ukazují, že radnice neberou sídliště příliš vážně.

Možná by pomohlo, kdyby si majitelé panelových bytů vzpomněli na to, že jsou milionáři, i jindy než při prodeji svých bytů a začali sebevědomě požadovat, aby se s nimi konečně přestalo zacházet jako s lidem z králíkáren.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Související témata:
Panelákové byty

Doporučované