Hlavní obsah

Glosa: Zase ten Kúdela. Baleovým loktem to nejspíš nekončí

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Český obránce Ondřej Kúdela před zápasem ve Walesu ukazuje na slovo „Respect“ na rukávu, zatímco jeho soupeř klečí na znamení podpory boje proti rasismu.

Reklama

Článek

Vteřinu poté, co na stadionu Ibrox v Glasgow Ondřej Kúdela cosi pošeptal do ucha Glenu Kamarovi, jsem si pomyslel, že to bude průšvih. Intenzita aféry i délka trvání ale zaskočila i mě. Další pokračování nabídl zápas ve Walesu.

Mám nepříjemný pocit, že jsme svědky honu na čarodějnice, kde je Saxanou obránce sešívaných a národního týmu, u něhož obdivuji, že se může pod obrovským tlakem vůbec soustředit na fotbal.

Slavia zvažovala, zda Ondřeje Kúdelu do Walesu z bezpečnostních důvodů poslat. Stoper tentokrát nedostal nabančeno někde na letišti nebo v útrobách stadionu, což by už byl vysloveně lynč. Ostrý loket si pro slávistu, který se v očích ostrovní fotbalové komunity dopustil rasismu (podezření se tam v těchto případech rovná verdiktu vinen), připravil kapitán Walesu, slavný Gareth Bale.

Bylo by fajn, kdyby tím všechno skončilo. Že by to byla taková fotbalová vendeta. „Jsi padouch, udělals podle nás něco špatného, tady máš na oplátku.“ Ale rozhodčí by to měl hned potrestat a Bale by měl za svou zjevnou odvetu pykat. Šmytec.

Jenže atmosféra je tak toxická a plná nenávisti, že v tuhle chvíli nemáme jistotu, že si na Kúdelu nepočíhá někdo další. Ilustrovala to v úterý večer šokující věta komentátora stanice Sky Sports, který Baleův zákrok okomentoval slovy, že se část lidí z fotbalového prostředí asi nebude moc zlobit, že Kúdela dostal do obličeje.

Mám nepříjemný pocit, že kdyby byl Kúdela Němec nebo Francouz, tak tahle slova nepadnou a koncentrace hnusu a zášti vůči českému obránci na sociálních sítích je také výrazně nižší.

Formální konec kauzy nabídne až vyšetřování UEFA a z něho pramenící trest plus paralelní šetření skotské policie a jeho případná trestněprávní dohra.

Co z českého pohledu dělat dál? Doporučuju kombinaci sebevědomí a pokory. Nehecovat, aby se Baleovi v dalším zápase kvalifikace zlomila nosní přepážka, a důsledně upozorňovat a konat jak na úrovni fotbalové asociace, tak i Slavie, že otázku rasismu bereme vážně. Tedy s přihlédnutím k naší odlišné kultuře.

Až v Edenu doživotně zakážou vstup na fotbal autorovi ohavného rasistického transparentu a jeho podporovatelům, bude to víc než 10 symbolických pokleknutí před zápasem nebo v případě Čechů ukázání na slovo „Respect“ na rukávu.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované