Hlavní obsah

Glosa: Zavřete oči, virus odchází

Foto: Seznam Zprávy

Možnost nechat se jednou za pár dní otestovat je jedna z mála věcí, která se téhle vládě povedla.

Reklama

Článek

V případě antigenních testů platí, že něco je lepší než nic.

Od pondělí se mohou Češi každé tři dny nechat bez doplatku otestovat antigenním testem. Až dosud to bylo jednou za pět dní, ale vláda rozhodla, že to umožní častěji.

Testování je dobrovolné, nikdo k němu nikoho nenutí. I tak to ale části Čechů velmi vadí. Hloupé ovce chodí na testy a jenom dávají vládě munici, aby nás mohla dál omezovat, stěžují si lidé na sociálních sítích.

Přestaňte se testovat, statistiky se zlepší a bude po problému, volají. A opravdu nejde jen o pár výjimek, které moc nedávaly pozor v hodinách biologie. Geniální strategie „zacpeme si uši a budeme nahlas křičet tralala“ jsou plné diskuse.

Je to zhruba stejné, jako když jste se jako tříleté dítě báli sousedovic bernardýna. A mysleli jste si, že když zavřete oči, přibíhající pes zmizí. Jenže nezmizel, jen jste se o něm dozvěděli až ve chvíli, kdy už vám slintal přímo do obličeje.

Problematiku testování v posledních týdnech přebily tanečky kolem nefungujícího očkování, stále ale platí, že je jedním ze základních způsobů, jak se pokusit držet epidemii na uzdě. A mělo by se posilovat, ve firmách a také – až bude k dispozici příjemnější varianta testu – ve školách.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Když přestaneme testovat, epidemie opravdu nezmizí. Jen ztratíme alespoň přibližnou představu o jejím vývoji. A skutečný rozsah nám dojde až ve chvíli, kdy nám bude slintat do obličeje v přeplněných nemocnicích.

Malá část odpůrců testování zřejmě opravdu patří k tvrdému jádru, které na koronavirus nevěří. Zbytek si zřejmě neuvědomuje, co by jejich nápad vykašlat se na testování způsobil už tak přetíženým zdravotníkům. Tedy doufám, protože jinak by to znamenalo, že jsou jim všichni ti nemocní a mrtví prostě jedno.

Falešná je i představa, že aktivní odhalování nakažených škodí ekonomice. Co myslíte, že vyjde levněji – odhalit včas testem za pár stovek přenašeče, nebo o pár dní později jeho okolí platit karanténu, nemocenskou, případně i lékařskou péči?

Možnost nechat se jednou za pár dní otestovat je jedna z mála věcí, která se téhle vládě povedla. Antigenní testy sice nejsou nejspolehlivější a přístup k nim mimo velká města stále není úplně bezproblémový, ale v tomhle případě opravdu platí, že něco je lepší než nic.

Reklama

Související témata:

Doporučované