Hlavní obsah

Glosa: Zázrak! Vláda objevila internet

Foto: Profimedia.cz / Seznam Zprávy, Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Vláda se nám s ohňostrojem snaží vnutit cosi, co měla mít dávno hotové.

Reklama

Článek

Jednou ze základních vlastností této vlády je úžasná schopnost prodávat s velkolepým jásáním banality, samozřejmosti nebo úplný šunt.

Ve čtvrtek večer jsme se z vymazleného tweetu vládního zmocněnce pro IT Vladimíra Dzurilly dozvěděli, že jeho tým právě dokončil „první sneak peek nového covidového webu vlády“. Wow, prostě wow.

Lepší by to už bylo snad jen v případě, kdyby to oznámil místopředseda vlády Karel Havlíček svým nezaměnitelným způsobem a rychlostí kulometu: „Máme web. Je to na internetu. To je důležité. Můžete se tam podívat a zjistíte, co se právě děje. To je velmi důležité. A je to na internetu.“

Tak za prvé: tenhle slavný web ještě nebyl vůbec spuštěn, protože jsme viděli jen první „sneak peek“, tedy „náhled“, což tedy upřímně zní míň cool.

Za druhé: tenhle web měl být v provozu nejpozději v půlce dubna.

A za třetí, což souvisí s bodem číslo dvě: ani tenhle „sneak peek“ bychom neviděli, kdyby k tomu Andreje Babiše nedotlačil svým vystoupením ve Sněmovně poslanec TOP 09 Dominik Feri. Jeho instagramový účet se v době covidové krize ukázal jako mnohem užitečnější informační nástroj než zmatené tiskové konference vlády a střídavě uplakaná a agresivní videa ministerského předsedy.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

A takhle na tom teď jsme. V čase, kdy Česko vede žebříčky počtu zemřelých na covid na počet obyvatel, se nám vláda snaží s ohňostrojem vnutit cosi, co měla mít dávno hotové a vůbec se tím nechlubit, protože je to úplná samozřejmost.

Za větší pozornost by to stálo snad jen tehdy, kdyby to stále ještě nefungovalo. Takže abychom nezapomněli, ještě jednou: Ta banální stránka stále ještě nefunguje. Máme náhled nebo jak se říká mezi světáky „sneak peek“.

Pokud byste chtěli hledat přiléhavější metaforu posledních několika měsíců, těžko uspějete. Tohle je kombinace všeho, co musíme sledovat už příliš dlouho: arogance, neschopnosti, lhaní a pohrdání lidmi i zdravým rozumem. Nic moc jiného po téhle vládě zlého snu nezůstane.

Reklama

Doporučované