Hlavní obsah

Glosa: Zbývá vám rok, poslanci. Dělejte něco!

Glosa Davida Ondráčky: Poslanci, máte poslední rok na to, abyste pro tuto zemi něco udělali.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ředitel české pobočky Transparency International ve své úvaze připomíná, že rok před volbami leží ve Sněmovně na 300 návrhů. A mnohé z nich se už projednat nestihnou.

Článek

Sněmovna je v posledním roce svého mandátu, za rok jsou volby. Poslanci mají teď poslední šanci prosadit věci, které řeší některé problémy, pomůžou lidem. Je tady spousta poslanců, kteří jsou odpovědní a vědí, že jsou tady normy, které je potřeba prosadit.

Být poslancem není jednoduché. Je to řemeslo, těžké, legislativní, politické, komunikační, časově náročné. Lidi se tomu často smějí, ale já vím, že to není úplná sranda. Vím, že mnozí mají odpovědnost za to, aby ze Sněmovny vypadávaly co nejkonstruktivnější návrhy.

V těchto dnech se ale rozhoduje, které to budou. Je načteno asi 300 věcí, což je enormní počet. Mnohé z nich spadnou pod stůl, je to asi i dobře, aby nezaplevelily právní řád. Ale jsou tady i věci, na kterých ta shoda je. A měly by se projednat. Exekuční řád, zákon o soudech a soudcích. Některé jsou kontroverzní – stavební zákon, nebo zákon bezemisní, který řeší stavbu Dukovan. Je tady reforma ÚHOS nebo ochrana oznamovatelů.

Chtěl bych apelovat na poslance, aby využili ten poslední rok naplno, aby dali bokem své politické rozpory, táhli za jeden provaz a přijali věci, které mají pomoci této zemi. Je to posledních 12 měsíců, tak to nepromarněte.

Celou glosu Davida Ondráčky si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované