Hlavní obsah

Glosář: Berbr čistí fotbalovou asociaci od lidí, jež nemá na povel. Jak příště odstavit z fotbalu Berbra?

Foto: Profimedia.cz

„Náčelník“ Roman Berbr čistí svoje teritorium od těch, co mu neslouží zcela bezvýhradně.

Reklama

A kdo nejde s námi, ten jde proti nám, vytkli si na Strahově jako heslo Roman Berbr a jeho blízcí.

Článek

Situace je tak okatá, že ji opravdu jen ti nejnaivnější mohou považovat za náhodu. Ve Fotbalové asociaci ČR končí její dlouholetý generální sekretář Rudolf Řepka i šéf sportovního oddělení Michal Prokeš (a jeho spolupracovník Ondřej Lípa). Navíc z komise rozhodčích odvolali Romana Hrubeše.

Oficiální zdůvodnění jsou různá, realita shodná: Tihle lidé nepatřili do klanu bezvýhradně poslušného „Náčelníkovi“. Tedy Romanu Berbrovi, bývalému rozhodčímu a příslušníkovi Státní bezpečnosti, který svou říši, Fotbalovou asociaci ČR, ladí k jednobarevné „dokonalosti“.

Jak je to všechno možné? Poměrně jednoduše. Protože mu to všichni ostatní, kteří se ve fotbale vyskytují a měli svůj podíl na moci, dovolili.

Naposledy se něco, s čím Berbr nesouhlasil, událo na půdě asociace v květnu 2016. Tehdejší předseda asociace Miroslav Pelta tenkrát prosadil coby předsedu komise rozhodčích polského experta Michala Listkiewicze. A Berbr, už tehdy místopředseda svazu, běsnil, že zrovna svůj oblíbený silový úsek nemá pod kontrolou.

Jenže od té doby se stala spousta věcí. A z každé té zákruty vyšel Berbr zase o něco mocnější.

Došlo k osamostatnění Ligové fotbalové asociace na Fotbalové asociaci ČR. Kluby si díky tomu organizují ligové soutěže samy a pečují si také o svá televizní a marketingová práva. Rozhodčí ovšem dodává FAČR. A z hlediska Berbrovy moci je tu ještě jedna důležitá skutečnost: Z výkonného výboru FAČR v souvislosti s osamostatněním dva zástupci ligy, včetně dosavadního místopředsedy, vypadli. Výbor se tam zúžil ze 13 lidí na 11.

V květnu 2017 je zatčen Miroslav Pelta. Od té doby je vyšetřován pro údajné machinace se státními dotacemi. Obviněna je mimochodem stále i celá Fotbalová asociace ČR.

Pelta se vzdává funkce předsedy, na jeho místo je sice zvolen Martin Malík, ale všichni vědí, že číslem 1 je na asociaci Roman Berbr, neúnavný technolog moci, který ví, že ještě nikdy neměl takovou sílu jako teď, a tak zbourá poslední hráz, která ještě jeho síle odolávala.

Připomeňme si rozhovor s Martinem Malíkem. Před tím, než byl zvolen předsedou:

Rozhovor s Martinem Malíkem. Video: Luděk Mádl

A tou je stanovami dané právo moravské komory zablokovat volbu předsedy asociace. Za intenzivní pomoci Malíka, Pelty, ale i generálního sekretáře Řepky a především v součinnosti s brutálním nátlakem od představitele UEFA Hrihorije Surkise nakonec Berbr moravský odpor zlomí.

Až do té doby platilo, že kdo chce být předsedou, musí se domluvit s Berbrem i s Moravou. Teď už stačí to „s Berbrem“.

Sám Berbr se do předsednického křesla nežene. Ví, že na to, aby například jednal se státními orgány, je jeho pověst přinejmenším komplikovaná. Ale když má po ruce někoho natolik tvárného, jako je Martin Malík, může si asociaci řídit i z místopředsednického postu.

Zejména když moravský místopředseda Zdeněk Zlámal zaujímá k věcem poměrně pasivní postoj. A nese si s sebou trauma muže, který se nechal zlomit v souvislosti se ztracenou moravskou majoritou.

A pak už věci postupovaly možná trochu plíživěji, ale pořád stejným směrem.

Pelta přišel o pozici předsedy představenstva STES, obchodní organizace FAČR.

Sekretariát na Strahově byl zreorganizován tak, že ho přestal řídit generální sekretář Rudolf Řepka, ale šéf legislativního oddělení Jan Pauly.

Po vypršení Listkiewiczova kontraktu byl do čela komise rozhodčích postaven Jozef Chovanec. A ze staré komise zbyla jen dvě jména: Petr Mlsna a Roman Hrubeš. Konflikty mezi „starým“ a „novým“ v této komisi probíhaly od začátku. Mlsna je neodvolatelný, protože ho do komise nominovala Ligová fotbalová asociace. Tak dnes na popud Jozefa Chovance odvolali Romana Hrubeše.

O sporech v komisi rozhodčích hovořil Jozef Chovanec i ve Výzvě Seznamu:

Výzva s Jozefem Chovancem. Video: Luděk Mádl, Seznam Zprávy

Obrovská část prostředků FAČR, potažmo státních dotací, protékala sportovním oddělením, jež řídil Michal Prokeš. Muž, kterého na Strahov vytáhl Miroslav Pelta. Na dálku, od stolu, bez patřičných informací nelze soudit, zda Prokeš hospodařil správně a poctivě. Jisté však je, že i projekt akademií, který zastřešoval, byl vždy konzervativní části spektra na FAČR trnem v oku. Jozef Chovanec o něm například s oblibou hovoří jako o „sci-fi“.

A tak se u Prokeše udělala finanční kontrola, při níž se vždycky nějaké ty nesrovnalosti najdou – a Prokeš odchází. Jako příležitost přestat se nechat nadále ponižovat to vzal i Řepka a nedobrovolně byl jedním vrzem odejit i Hrubeš.

Mnoho lidí se ptá, jak si to všechno může Berbr dovolit a jak je možné odstavit jeho? Odpověď je naprosto jednoduchá: Roman Berbr čerpá svoji sílu z mandátu, který mu dává valná hromada Fotbalové asociace ČR.

Před lety tomu věnoval obrovskou péči, objel doslova každý český okres a všude motivoval lidi svého ražení, obvykle fotbalové rozhodčí, aby se ujali funkcí, o něž nikdo nestál. A jsou to právě předsedové okresních fotbalových svazů, kteří mají na „velkých“ valných hromadách rozhodující slovo.

Takže klíč, jak tohle celé zbourat, je zdánlivě jednoduchý. Postavit na úrovni okresů opozici a dosavadní proberbrovská vedení svrhnout. Díky tomu pak mohou na „velkou“ valnou hromadu přijet jiní lidé a zvolit jiné lidi než Romana Berbra a spol. Stačí jen vstát od piva a jít do války.

Všeobecný strach, že to nevyjde, je Berbrův největší spojenec.

O tom, že se na FAČR víc politikaří, než dělá fotbal, hovořil ve velkém rozhovoru i Pavel Nedvěd:

Rozhovor s Pavlem Nedvědem. Video: Luděk Mádl, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované