Hlavní obsah

Glosář: Bokovky typu Viktorie buď nemáš, nebo tajíš. V životě i v lize

Foto: Seznam Zprávy

Daniel Křetínský je šéfem pražské Sparty, zveřejněna teď ovšem byla spekulace, že by snad mohl ovládnout také Viktorii Plzeň.

Reklama

Sparťanský boss Daniel Křetínský prý koketuje s vizí, že koupí Viktorii Plzeň, zveřejnila CNN Prima News. Je to reálné? Proč by si kupovat další klub? Smí se to? Odpovědi hledal v glosáři Luděk Mádl, fotbalový expert Seznam Zpráv.

Článek

Hned na úvod je nutné říct to nejdůležitější. Odpověď na základní otázku, zda je nastíněná varianta s Danielem Křetínským coby novým majitelem Viktorie vskutku reálně ve hře, neznám.

Ve fotbalové komunitě se obvykle zprávy takto zásadního významu šíří rychle. Ale když jsem své zdroje, obvykle dobře informované, obvolával tentokrát, abych se přeptal, co o těchto údajných námluvách vědí, odpověď ode všech zněla: „Křetínský a Plzeň? Že by měl Viktorii kupovat, to slyším poprvé. Ale to ještě nemusí znamenat, že se to neděje.“

V oficiálních vyjádřeních od mlučích Sparty, Viktorie i EPH, tedy Křetínského byznysového impéria, zazněly odpovědi buď odmítavé, nebo takové, že z nich nic nevyčtete. Kolem prvního mluvčího taková informace neprošla, druhý ji odmítl komentovat a třetí, mluvčí Viktorie Václav Hanzlík, sdělil, že se varianta s Křetínským nezakládá na pravdě.

Při vší úctě nelze vyloučit, že ze strategických důvodů může být i takto jednoznačný výrok zamlžený, nestalo by se to poprvé, ani naposled.

Takže když to shrneme, nevíme vlastně nic. Nejen novináři a fanoušci, ale i lidé uvnitř fotbalu teď trochu tápou, přemítají nad vodítky a spojitostmi, které zaznamenali v posledních měsících. A dumají také nad tím, co by hypotetické spojení dvou velkých klubů pod kontrolou stejného řídícího subjektu případně znamenalo.

Jeden majitel = jeden klub

Jisté je tohle: Propojení dvou klubů v jedné vlastnické struktuře platné regule rozhodně nepovolují. To znamená, že pokud by Křetínský Viktorii opravdu kupoval, musel by celou transakci nějak zamaskovat a řády obejít.

Z toho plyne, že větu „Koupil jsem Viktorii Plzeň“ od Daniela Křetínského nikdy neuslyšíme. Leda by tedy mezitím zrušil veškeré své svazky se Spartou Praha. Jinými slovy musel by Spartu prodat a opustit její řídící orgány.

V tomhle punktu je to ve fotbale nastavené podobně jako v životě. Když už se jednou oženíte se Spartou, nemůžete si po pár letech, aniž byste se rozvedli, vzít i Viktorii. Bigamie není povolena. Vedle manželky si vztah s milenkou, pravda, udržuje kdekdo. Ale musí ho tajit a nikdy ho nepřiznat. „Zatloukat, zatloukat, zatloukat. A když se všechno provalí, tak stejně zatloukat dál,“ je rada, kterou dával před lety nevěrníkům psychiatr Miroslav Plzák.

Omlouvám se Danieli Křetínskému, že se na něm možná dopouštím křivdy, když vůbec pracuju s variantou, že by mohl mít v hlavě myšlenku na flagrantní obcházení řádů a obelhávání všech. Případů nebo přinejmenším podezření na „fauly“ podobného typu už tu ale bylo dost a dost. A to i v ligách, které se obecně těší vyššímu stupni kredibility nežli ta česká.

Vlastnit zároveň dva kluby, oba působící v českých profesionálních soutěžích, tedy v I. a II. lize, zapovídá následující odstavec ocitovaný z Licenčního řádu:

„Na členy statutárního nebo dozorčího orgánu nebo prokuristu žadatele nebo držitele majetkové účasti / držitele licence se vztahuje zákaz konkurence, tzn. nesmí být členem statutárního nebo dozorčího orgánu nebo prokuristou nebo držitelem majetkové účasti jiného žadatele / držitele licence.“

Přeloženo do srozumitelnějšího jazyka: Pokud vám patří, případně řídíte či ovládáte jeden klub, nemůžete se paralelně obdobně angažovat v klubu jiném. Pokud oba hrají na úrovni I. a II. ligy.

Nejde třeba o půjčku krytou akciemi?

Viktoria Plzeň je na prodej, na tom není nic tajného. Klub dokázal na české úrovni dlouho konkurovat pražským „S“, přestože za ním nestál mohutný čínský nebo Křetínského kapitál. Viktoria si na svoji životní úroveň musela vydělat sama, v pohárové Evropě a prodejem hráčů. Pohárové kvalifikace ale v posledních letech opakovaně nevyšly, rezervy se utratily, klub se musel začít uskrovňovat. Před několika měsíci přepsal Tomáš Paclík vlastnictví klubu na manažera Adolfa Šádka. A ten se netají tím, že pro klub hledá dalšího kupce.

Zda je v této hře zamotáno jméno Daniela Křetínského, jak s odkazem na své zdroje uvedla CNN Prima News, anebo nikoli, jak říká plzeňský klub, těžko soudit či hádat. Ale pár myšlenek si k tomu nabídnout dovolím.

Už před několika týdny proskočila zvěst, že Viktorii Plzeň chybí peníze. A že rozjednaná má být půjčka od Daniela Křetínského nebo jeho firem. Mluvilo se o řádech desítek milionů korun.

A tenhle starší příběh mohl při určitém vývoji vytvořit ten aktuální. Jak? Pokud Křetínský pomohl Viktorii vysokou půjčkou, musel se za ni klub něčím zaručit. Například akciemi klubu. Při nesplacení závazku by pak akcie připadly věřiteli, tedy Křetínskému.

Ano, je to jen hypotéza. Ale podobný scénář už tu proběhl v roce 2011. Tehdy zmizel Miroslav Kříž, majitel Viktorie. A začala se řešit vysoká pohledávka Sparty. Viktoria jí za přestupy několika hráčů dlužila kolem 50 milionů korun. Už tehdy bylo propadnutí akcií do rukou Křetínského ve hře. Duo Šádek - Paclík tehdy našlo jiný způsob řešení, věc se zahladila - a následovalo období sportovního rozkvětu Viktorie Plzeň.

Nyní už ale pro změnu odkvétá, Adolf Šádek chce klub evidentně prodat co nejrychleji. A už si plánuje novou budoucnost ve Zbrojovce Brno. I proto, že se zahleděl do dcery majitele brněnského klubu.

Pro Šádka platí, že čas jsou peníze

Zauvažujme: jak teď asi mohou vypadat Šádkovy priority? Čas ho tlačí zejména proto, že čím déle bude klub jeho, tím déle bude muset zajišťovat jeho chod a peníze na výplaty. Podstatnější je tedy pro něj nejspíš rychlost operace a možnost zbavit se svým způsobem břemene, než snaha získat co nejvíc na prodejní ceně.

Fotbalových klubů k prodeji je v Česku habaděj, už léta, ale jaksi chybí kupci, kteří by o tohle „zboží“ měli zájem. Všechno je nastaveno tak, že coby majitel českého klubu můžete vydělat jen díky úspěšným startům v soutěžích UEFA. A když dobře prodáte hráče.

Je samozřejmě klíčovou otázkou, zda se ve Viktorii Plzeň může ještě probudit potenciál, který tohle naplní. Zejména tahle analýza by asi případným kupcům táhla hlavou. Nevím, kolik jich může být. Ale žádná záplava to nejspší nebude. Vedle jména Daniela Křetínského padlo v té souvislosti i jméno podnikatele Ivana Hlaváčka.

Soudím, že Šádek by Viktorii rád prodal komukoli, hlavně co nejdřív. Nepředpokládám, že by měl v hlavě a srdci jakoukoli zábranu prodat klub někomu, koho fanoušci vnímají jako sparťanského nepřítele. Zejména pak v situaci, kdy by se Křetínského jméno stejně utajovalo, takže by fanoušci Šádka za jeho krok nejspíš nezlynčovali.

No a teď se dostáváme k otázce poslední. A sice, co by případně měl z nákupu dalšího klubu české ligy Daniel Křetínský.

Zda o tom vůbec přemýšlí a případně jak, to ví jen on. A z jasných důvodů si to nechá pro sebe. Nezbývá tedy než trochu hádat.

Jako byznysmenovi mu může přijít zajímavá požadovaná cena v poměru s tím, co by za ni získal. Plzeňský klub je sportovně silný a dobře organizovaný i v mládežnických patrech, infrastruktura a zázemí klubu je také na dobré úrovni. Pokud je to celé k mání za příjemnou cenu, může to Křetínského zajímat.

Teoreticky si může říct i tohle: Když klub koupí někdo jiný, má při rychlé investici ještě relativně slušnou šanci vrátit Viktorii do popředí ligy. Když si Viktorii tajně koupím já, tak před Spartou patrně neskončí.

Mít kontrolu nad oběma kluby by samozřejmě nabídlo i možnost, aby si Sparta udělala z Plzně prvoligovou farmu, místo, kam by v přestupních termínech posílala své hráče na hostování. Kdyby se něco takového dělo ve velké míře, asi by to byl signál prozrazující, že Křetínský k Viktorii nějaku vazbu má. Ale náznak není důkaz, mezi Libercem a Slavií také probíhají masivní posuny hráčů a žádné velké tajuplnosti za tím nikdo nespatřuje.

Sparta si se Šádkem rozumí

Když se ještě vrátíme ke Spartě a k Adolfu Šádkovi, nutno konstatovat, že poslední dobou šli v některých tématech společnou cestou. V první řadě působili ve volebním týmu, který toužil učinit předsedou FAČR Karla Poborského.

To nezvládli, ale Šádek se členem dvanáctičlenného výkoného výboru FAČR stal. A protože je Šádek na rozdíl od poněkud flegmatičtějšího Dušana Svobody schopen i leccos zařídit, vyřešit nebo někoho k něčemu přesvědčit, může se Spartě spojenectví se Šádkem i do budoucna hodit.

A to zejména proto, že Sparta má na zřeteli jeden velmi konkrétní zájem. A to případné stěhování z Letné na Strahov a s tím spojené řešení problematiky současného Stadionu Evžena Rošického. Potažmo stavby nového. Kdo ho zaplatí a za jakých podmínek všechno případně dopadne, to jsou otázky, které bude právě výkonný výbor FAČR posuzovat. A když v něm prosparťanské křídlo nezískalo předsedu, ani většinu hlasů, o to víc může být pro Spartu spojenectví se Šádkem víc než užitečné.

Reklama

Doporučované