Hlavní obsah

Glosář: Derby se blíží. Sparta ztrácí klid, Slavia zase stopery

Proti Jablonci se Pavel Vrba musel na Letné smířit s remízou. To je ale pro Spartu málo.

Reklama

Dva týdny před derby pražských „S“ se do malé inventury ohledně aktuální situace Sparty a Slavie pustil ve svém pravidelném pondělním glosáři Luděk Mádl, fotbalový expert Seznam Zpráv.

Článek

Někomu to snad může přijít pořád daleko, vždyť před derby ještě Spartu i Slavii čekají v obou případech tři zápasy, a to Mol Cup, liga a evropský pohár. Na druhou stranu dva týdny jsou prostě dva týdny. A v neděli 3. října od 19 hodin dojde opět k magickému střetu dvou staletých základních pilířů českého fotbalu, tentokrát na Letné.

Jak jsou na tom oba tradiční rivalové teď? Průběžná tabulka hlásí stav: 1. Plzeň 21, 2. Slavia 19, 3. Sparta 17 bodů. A k tomu celému je zapotřebí dodat, že Slavia sehrála o zápas méně, protože si v lehké panice před odvetou s Ferencvárosem vydupala odložení zápasu se Sigmou Olomouc.

Jak známo, k postupu do play-off Ligy mistrů jí to stejně nepomohlo, ale nakonec je snad dobře, že Ligová fotbalová asociace zmiňovaný zápas odložila, protože jinak bychom museli ještě přinejmenším pět let poslouchat litanie, kterak se pro Slavii nevytvořily dostatečné podmínky, zatímco pro soupeře v Maďarsku ano.

Mimochodem, duel se Sigmou si Slavia odložila na 27. října, doprostřed týdne, který jí v lize orámují duel v Českých Budějovicích a další očekávaný šlágr s Plzní.

Západočeský klub má na podzim v rámci české špičky nejmenší vytížení, protože v zápasech o pohárovou Evropu úplně propadl. Tím ovšem ještě prohloubil ekonomický problém klubu a zavelel nepřímo k dalšímu zesílení rozhovorů o vstupu nového investora či akcionáře do struktur Viktorie.

V čistě sportovní rovině ovšem Západočeši „sejmuli“ Spartu 3:2. A v sobotu (v retro dresech oslavujících 110. narozeniny klubu) už potřetí v aktuální ligové sezoně otočili z 0:1 na 2:1 původně nepříznivě se vyvíjející utkání – tentokrát proti Českým Budějovicím.

Plzeň nezvládla pohárová předkola i kvůli natřískané marodce, v tomto ohledu má teď s výjimkou mladíků Míky a Pachlopníka vše vyřešené. Do cirkulace sestavy už se dostal i Lukáš Kalvach, o němž se před jeho letním zraněním dalo hovořit jako o atraktivním „prodejním artiklu“, což je při ekonomickém tlaku na klub dost důležitá charakteristika. Proti Jihočechům hrál Kalvach po rekonvalescenci poprvé. A zjevně ještě bude nějaký čas potřebovat, než se mu vrátí optimální forma a herní rytmus.

To brankář Jindřich Staněk, který zkraje sezony také marodil, má teď superfazonu. A dá se říct, že speciálně výhra nad Jihočechy jde z velké části právě za ním.

Týden, co se moc nepovedl

Sparta by těch návratů potřebovala víc. Do Dánska už si jako nehrajícího náhradníka vezla s sebou Bořka Dočkala. Ten prý ale po sobotním tréninku vyhodnotil svůj stav tak, že by byl jeho start proti Jablonci riskantní. A tak se v nominaci na nedělní zápas neobjevil. Fatálně stále schází i Ladislav Krejčí II. A po zranění Polidara na Bröndby a při dlouhodobém zdravotním výpadku Höjera už se Sparta dostala do situace, kdy levého beka musí hrát „přes nohu“ Wiesner. Pokud tedy trenér Pavel Vrba nechce trhat stoperskou dvojici Čelůstka–Hancko. A ta je zjevně základním stavebním kamenem, o který chce Vrba vše další opřít.

Novinářům trenér vytkl, že po utkání Bröndby–Sparta (0:0) dostatečně neocenili neprostupnost letenské defenzivy, která dánského soupeře nepustila do vážnější šance.

Jablonec se na Letné zmohl na jedinou střelu mezi tyče, bohužel pro Spartu se ale při ní po Krobově centru prosadil Čvančara přes Hancka a zavěsil. Vyrovnával zkraje druhé půle na 1:1 a takové už skóre zůstalo. I proto, že sparťané sice vyprodukovali 17 střel, ale jen 4 z nich trefily prostor Hanušovy brány.

Jablonec oproti úspěšnému pohárovému duelu s Kluží, který díky Pilařově penaltě vyhrál 1:0, vyměnil v sestavě jediného muže. Místo Doležala nastoupil na hrotu právě zmíněný Čvančara.

I Pavel Vrba jde teď cestou stabilizace. A vedle vynucené změny (Wiesner za zraněného Polidara) udělal proti čtvrtku jedinou úpravu, když ze středu pole vypadl Souček a Hložek dostal do útoku parťáka Drchala. Ten se sice prezentoval vstřelenou brankou, ale tím „gólostroj Letná“ opět končil.

Střelecky zaseknutý Adam Hložek by zjevně potřeboval psychicky odblokovat, jeho střely z dobrých pozic mířily znovu mimo tyče.

Sparta každopádně pod tlakem důrazně napadajících Jabloneckých neměla na hřišti klid. Jak smutně poznamenal trenér Vrba, po 20 minutách přestala kombinovat a uchýlila se k nakopávání balonů, což po hodině hry trochu napravil až příchod Karlssona a Karabce.

Každopádně sérií, kterou tvoří prohra v Plzni, bezgólová remíza na Bröndby a domácí plichta s Jabloncem, se asi Sparta nikde chlubit nebude.

Teď ji čeká Mol Cup na hřišti Líšně, o víkendu duel ve Zlíně, pak Evropská liga proti Rangers. Tam nesmějí „normální“ diváci, a tak chce Sparta vsadit na podporu od školní mládeže. No a pak už se dočkáme derby.

Hráčů je spousta, jen stoperů nikoli

Pokud se ještě někdo nezraní nebo v duelech domácích soutěží nenechá vyloučit, musí si dát na žluté karetní nebezpečí ve Zlíně pozor jen sparťan David Pavelka, který podle oficiálního webu ligy zaznamenal v dosavadním průběhu soutěže 3 napomenutí. Slavia před derby takovou starost neregistruje.

Zato si nemohla nevšimnout, že už jí zbyl jen jeden zdravý stoper, a to letní posila Aiham Ousou.

Po vítězství 5:1 na Bohemians sice trenér Jindřich Trpišovský hýřil humorem, že přemlouval náhradního brankáře Přemysla Kováře, ať si to jde příště na stoperskou pozici zkusit on. Ale když ve 22. minutě přišla Slavia o zraněného stopera Ladislava Takácse a než ho stihla vystřídat, inkasovala od Chramosty úvodní branku utkání, v tu chvíli trenérovi do smíchu určitě nebylo.

Problém s výsledkem v Ďolíčku vyřešila Slavia celkem bez problémů, když ve druhé půli zintenzivnila tlak, jemuž „klokani“ neodolali. A také proto, že brankář Patrik Le Giang zrovna neměl svůj ideální den, narodil se debakl, ze kterého čněl především krásný gól s podpisem Ivana Schranze.

Před sérií zápasů, kterou tvoří pohár ve Velvarech, liga s Hradcem Králové, duel Evropské konferenční ligy na Feyenoordu a derby na Spartě, ale slávisty trochu straší reálný problém s marodkou plnou stoperů.

Trpišovský naznačil možné doplnění z B-týmu nebo z pozic krajních obránců. V nouzi by se snad dalo uvažovat i o Traorém.

Uvidíme, s jakým složením se Slavia představí ve Velvarech, tam se samozřejmě pro experimenty nabízí ideální příležitost. Jinak je k dispozici zmíněný Ousou a tradiční univerzál Tomáš Holeš. Toho by Trpišovský zjevně rád využíval spíše ve středu pole, ale nebesa mu v tomto ohledu poslední dobou nepřejí.

Ideální by byl samozřejmě návrat Ondřeje Kúdely, který by se po zranění kotníku měl pomalu začít vracet do přípravy. Po operaci kolena a dlouhé rekonvalescenci se čeká na comeback Davida Hovorky, ale to ještě nějaký týden potrvá.

Dnešní vyšetření ukáže, do jaké míry je narušen Takácsův zadní stehenní sval, velmi nepříjemné zranění jařmového oblouku utrpěl v duelu s Unionem ukrajinský reprezentant Kačaraba. A David Zima už válí za FC Turín.

„K tomu nám navíc chybí Koly (Kolář),“ upozorňuje Trpišovský na absenci svého oblíbeného brankáře, se kterým Slavia posbírala své největší úspěchy poslední doby. Náhradník Mandous se činí výborně, ale s obránci Slavie se v zápasech logicky teprve sžívá, což je o to obtížnější, že před ním pokaždé hraje někdo jiný.

Je to paradox. Slavia disponuje velmi košatým kádrem s výbornou zástupností, ale kalamita na pozici stoperů je opravdu mimořádná. Teď záleží na trenérském (a lékařském) týmu, jak tento problém překlenou.

Zatímco Sparta a Jablonec míchaly sestavou oproti pohárovému čtvrtku jen minimálně, Slavia udělala po výhře nad berlínským Unionem hned 7 změn v základní sestavě.

Uvidíme, zda si i příště v kombinaci duelů na Feyenoordu a pak na Spartě „schová“ své nejúdernější hráče, tedy například Schranze se Stanciem, do ligového klání. Pokud jí to situace umožní, je to pravděpodobné.

Co si budeme povídat, i kdyby Evropskou konferenční ligu Slavia celou vyhrála, zajistí si v ní „jen“ start v příští Evropské lize.

Pro Slavii je ale stále klíčovým cílem Liga mistrů, přinejmenším její dobře honorované play-off. A na něj může zaútočit výhradně jako český mistr. Proto pro ni mají přinejmenším zápasy se Spartou a Plzní větší význam a důležitost než mače s Unionem, Feyenoordem či Haifou. Což ovšem samozřejmě neznamená, že Slavia nemůže uspět na všech frontách. Kvalitu kádru na to má. Jen ti stopeři jí docházejí…

Reklama

Doporučované