Hlavní obsah

Glosář Jaromíra Bosáka: Liga je tu. Bude to přestřelka pražských „S“?

Foto: Profimedia.cz

Bořek Dočkal v duelu Ligy mistrů proti Rapidu Vídeň.

Reklama

Tři, dva, jedna… start! Před pár dny skončil fotbalový evropský šampionát, rozběhla se předkola pohárových soutěží a o víkendu se otevírají dveře dalšího domácího ligového ročníku. Nevím, jak vy, ale já jsem na něj velmi zvědavý.

Článek

Jedna zpráva je veskrze pozitivní. Konečně se zase bude hrát před diváky, respektive jejich větším počtem. Jistě, na plné tribuny si ještě musíme nechat zajít chuť, ale lepší něco nežli nic. Otázkou je, jak dlouho toto nastavení vydrží, protože nikdo nedokáže přesně určit, jak bude epidemická situace vypadat za měsíc nebo za dva.

Zprávy z dalších evropských zemí nejsou úplně optimistické, viz Anglie nebo Francie. Na druhou stranu, třeba touha být na stadionu pohne i s výrazně mladšími ročníky ve smyslu očkování, které jim zpřístupní kromě jiného právě i fotbalová utkání. Nikdo netouží po v minulých dvou sezonách přespříliš bohatě vyzkoušené variantě hry bez diváků.

Boj o titul bude vyrovnanější

Predikce boje o titul v české nejvyšší soutěži je vcelku jasná. O první místo by se měla opět přetahovat pražská „S“. S tím, že hlavním adeptem na zisk mistrovského poháru je v očích většiny fanoušků i zástupců odborné sféry Slavia.

Po minulých sezonách se není čemu divit, dominance týmu z Edenu byla více než patrná. Jenže s tímto stavem věcí se na Letné rozhodně nehodlají spokojit. Hodně pracovali na zázemí, přestěhování A-týmu a veškeré starostlivosti o hráče na Strahov, to byl jeden z velmi důležitých momentů směrem k budoucnosti.

Byť pravověrní sparťané vcelku pochopitelně cítí nepříjemné brnění v zátylku, neboť stěhování na strahovský kopec v sobě nese i zprávu o tom, že časy letenského stadionu se pomalu chýlí ke konci. Otázka nezní jestli, ale kdy.

Sparta neoslnila

Sparťané už se představili v ostrém utkání – v předkole Ligy mistrů ve Vídni proti Rapidu. Že bych byl z tohoto zápasu a jeho vyznění nějak „moudrej“, to nemohu říci. Byl jsem zvědav na nového levého beka Höjera, o němž šly zvěsti jako o výborném hráči dopředu, ale s nedostatky v defenzivě – což může být u obránce jistý problém.

Nemyslím si, že by tato dánská akvizice zklamala, ale zároveň se dá zahrnout do hodnocení celého týmu – bez chuti a bez zápachu. S tím, že nepovedenou partii odehráli dva muži na krajích – Vindheim a Ladislav Krejčí starší.

A přitom to pro Spartu začalo tak dobře – vstřelený gól ve třetí minutě, to byl skvělý dárek. Co mě nepříjemně překvapilo, byla pasivita „rudých“ (mimochodem, nové dresy se povedly) především ve druhé půli.

Logicky se z evropského hlediska těžce průměrný Rapid dostal pohodlně do hry a otočil zápas. Hložek na hrotu může být fajn varianta, ale musí mít k sobě spoluhráče, s nímž by si mohl vyhovět a pomoci. Když to tak nebude, přijdou problémy i v lize. Tím spíše, když Dočkal odehraje podobnou nepovedenou partii jako ve Vídni.

Zkrátka, očekával jsem dominanci Sparty, nebo respektive snahu o ni, tak jak by to mělo být i v domácí soutěži. Nedočkal jsem se. Jen si tak říkám, že Itálie vyhrála mistrovství Evropy i proto, že hrála na tři útočníky, jeden odříznutý od zbytku týmu velké zázraky dělat nemůže.

Nesehraní sešívaní

Počítám, že na jeden hrot bude hrát i Slavia. Dle posledních zpráv by to mohl být Krmenčík. V týmu je ale i Musa, Schranz či Tecl, jak to bude s Kuchtou či Simou ohledně transferů, to zatím nemusí být vyřízená záležitost.

Jasné je, že opět bude velká tlačenice na místo v základní sestavě.

Minusem pro sešívané jistě je, že vzhledem ke složité situaci s covidem neodehráli potřebný počet přípravných utkání, reprezentanti naskočili do tréninku hodně pozdě a těžko budou připraveni na úvod sezony podávat maximální výkony, hodně řečí se vedlo kolem Stancia a jeho eventuálního odchodu do Turecka, chybět bude dlouhodobě zraněný Provod a k tomu veřejnost očekává postup do Ligy mistrů, nesmírná pozornost bude upřena na Plavšiče…

Nic jednoduchého. A to ani pro Aleše Mandouse, který přišel krýt záda Ondřeji Kolářovi. Přece jen, jasná jednička v Olomouci, podíval se na Euro, to nechcete jen sedět na lavičce. Ale buď jak buď, zkušenost kádru a jeho kvalita doslova nutí Slavii opět k cestě na vrchol.

Koho čekat v závěsu

Lovci favoritů jsou na číhané. Sázím na skupinu Baník, Liberec, Jablonec. Nejsem si jist u Plzně, jelikož finanční situace klubu determinuje sportovní stránku. Nepomáhá ani zranění Kalvacha, jednoho z mála nadprůměrných hráčů v kádru Bílkova týmu. Tučné časy na západě Čech jsou minulostí, naděje se upínají ke startu v Konferenční lize, v případě postupu do hlavní soutěže by přece jen nějaký ten slušný obnos mohl do kasy přitéct. Ale nemyslím si, že letos bude Viktoria konkurenceschopná v boji o titul. Spíš se bude prát o místo v první čtyřce, aby mohla snít evropský sen i za rok.

Příjemné překvapení minulé sezony Pardubice dle mého opět nezklame. I když se mužstvo poněkud proměnilo, mělo by znovu prohánět favorizovaná mužstva a hrát v klidném středu tabulky, možná i o něco výše.

To velký rival z Hradce Králové to bude mít o poznání těžší. Stejně jako Pardubice nebude hrát doma, nýbrž v Mladé Boleslavi, síla kádru je pro mě velká neznámá. Pozitivní je, že se podařilo udržet kostru týmu, který vykopal postup, ale na velké posily v pokladně také není.

České Budějovice hlásí příchod sedmi nových tváří (mj. Hellebrand, Michal Škoda, Hora či Mihálik), což předurčuje Jihočechy k útoku na lepší polovinu tabulky.

Voda je mokrá, sůl slaná a v kabině, jíž šéfuje Karel Jarolím, se mezi sezonami odehrává stěhování národů. To jsou jistoty, které se nemění. I tentokráte chodby na mladoboleslavském stadionu připomínají otočné dveře. Dovnitř–ven–dovnitř–ven…

Sázet se bude na zkušenost. Marek Suchý, Marek Matějovský, Milan Škoda, to by měla být osa, která dá zapomenout na zpackanou minulou sezonu a postará se o atak předních příček. Ovšem je fakt, že s výhledem do budoucna to zase tak úplně do ejchuchů není. Zmínění pánové jsou skvělými plejery, ale nedá se počítat s perspektivou dvou tří let. Okamžitý úspěch ovšem rozhodně vyloučen není.

Výborně se ukázalo v uplynulé sezoně Svědíkovo Slovácko. Letos si k ligovým povinnostem přibere i pohárové, což je pro tento tým velké novum. Kardinálním problémem bude nahrazení útočníka Klimenta, střelci jsou vyloženě úzkoprofilovým zbožím, a pokud už se nějaký ukáže, bývají na tahu bohatší kluby. Slovácko bude i nadále sázet na tvrdou práci a disciplínu, těžko se mu budou dávat góly, ale jak to bude s jejich střílením, to je otázka pro Sibylu.

Dalo by se ještě dlouho pokračovat. O Bohemians, Karviné, Zlínu… Ovšem předpoklady a predikce jsou jen mlhovinou, která nemusí být vůbec ve shodě s realitou. Může nás o tom přesvědčit už první kolo. Výkop je v sobotu.

Reklama

Související témata:

Doporučované