Hlavní obsah

Glosář Jaromíra Bosáka: Z Walesu s prázdnou kapsou

Glosář Jaromíra Bosáka o utkání české fotbalové reprezentace ve Walesu.

Reklama

Poslední zápasy české fotbalové reprezentace se postaraly o příjemný rozruch. Výkony proti Estonsku a najmě proti Belgii se staly námětem mnoha článků a rozhovorů v médiích i mezi fotbalovými fanoušky. Do třetice přišel Wales.

Článek

Cymru, jak se této části Spojeného království říká ve velštině, nepatří k jednoduchým soupeřům, hlavně na domácím hřišti. Faktem ale je, že před utkáním musel domácí trenérský štáb počítat ztráty. Tou asi vůbec nejdůležitější se stala absence samotného šéfa lavičky Ryana Giggse.

Někdejší skvělý křídelník Manchesteru United měl podle obvinění v listopadu loňského roku napadnout svoji přítelkyni, zmlátit ji a přivodit jí lehká zranění. Případ je v šetření, velšská fotbalová federace Giggse stáhla až do jeho ukončení z místa u reprezentace, v roli hlavního trenéra zaskakuje dosavadní asistent Robert Page. Jako by tento trenérský post byl prokletý. Je to deset let, co se ve věku 42 let oběsil Gary Speed, tehdejší trenér Walesu, někdejší výtečný fotbalista a reprezentant (Leeds, Everton, Newcastle, Bolton). Současná kauza není pochopitelně tak tragická, ale pro velšský fotbal jde o věc velmi nepříjemnou.

Ale nejde jen o Giggse. Zaskakující trenér Page se musel obejít bez Aarona Ramseyho, který se potýká se zraněním, chyběl i Ben Davies, pro porušení večerky po přátelském utkání s Mexikem byli z týmu vyřazeni hned tři fotbalisté – Robson-Kanu, Matondo a Roberts. A by toho nebylo málo, velmi se v médiích přetřásaly i rasistické útoky na sociálních sítích vůči již zmíněnému Matondovi a jeho spoluhráči Cabangovi.

Ale i český tým měl co nabídnout do pozoruhodné předzápasové skládanky. Za dlouhou dobu, co se věnuji fotbalové novinařině, nepamatuji, že by některý z hráčů cestoval do místa konání důležitého utkání „na tajňačku“ a o jeho přítomnosti byli novináři a potažmo fanoušci informováni na tiskové konferenci den před zápasem. Ondřej Kúdela neprožívá lehké časy, původně se měl na nátlak Slavie vzdát cesty do Cardiffu, což se pochopitelně vůbec nelíbilo vedení reprezentace, pro kterou je dnes zkušený stoper základním stavebním kamenem.

Obavy o bezpečnost, možné zadržení britskými úřady, to všechno nejspíše v původním rozhodnutí hrálo roli, ale tlak zevnitř kabiny reprezentačního mužstva udělal své a Kúdela se vydal na misi za kanál La Manche i s ochrankou. Myslím, že v jeho kůži by hned tak někdo být nechtěl. Kdekdo před obrazovkou čekal na jeho chybu, náznak nervozity, pravděpodobně s ní počítali i domácí fotbalisté. Naopak Jaroslav Šilhavý určitě přivítal, že nemusí sahat do složení stoperské dvojice, i když Kúdelův spoluhráč ze Slavie David Zima byl k dispozici.

Wales sice nastoupil na domácím hřišti, ale jako favorit byl brán český výběr. Je to velký posun oproti obvyklému stavu věcí, kdy opatrnost velí českému divákovi i mužům přímo zainteresovaným nehledět nahoru ke slunci, nýbrž pod nohy, když je na programu duel kdekoli v Británii. Ovšem poslední výkony hovořily jasnou řečí. Velšany přehráli Belgičané celkem v pohodě (byť akce vedoucí k úvodní brance Velšanů byla úchvatná), kdežto po utkání v Praze byli velmi rádi za remízu.

Jistě, trenér Page má v kádru hvězdu hvězd Garetha Balea, ale přece jen jeho současná forma je relativně daleko od té, kterou udivoval fotbalový svět v Tottenhamu před přestupem do Realu. I někteří další členové výběru Walesu Williams, Rodon, Ampadu a James jsou pod smlouvou ve špičkových klubech, ale většinová část domácího výběru se pohybuje buď na úrovni slabšího průměru Premier League, nebo hraje nižší soutěže na britských ostrovech nebo přímo na evropském kontinentu.

Zápas samotný nenabídl takovou podívanou jako utkání s Belgií. V prvním poločase působil český výběr trochu dýchavičně, ne a ne se dostat do tempa. Navíc Velšané měli jasný úkol: bránit, bránit, nenechat český tým příliš hrát s míčem a čekat na rychlý brejk. Tudíž české útočné spády narážely na dobře organizovaný defenzivní val domácích. Nebylo moc prostoru na to, něco vymýšlet. Přesto se Jankto dostal hned k několika střelám z dobrých pozic, bohužel ani jednou neuspěl. Ano, výběr „Franca“ Šilhavého byl určitě herně lepším mužstvem, ale na to se nehraje. Bez gólů se vyhrávat nedá.

Brankář domácích Ward neměl moc práce. Naopak dvakrát se musel pořádně vytáhnout Tomáš Vaclík. Zvládl zlikvidovat velké šance Walesu, hlavně ta v podání Balea byla stoprocentní. Ale ani to nebyly klíčové situace. Tou se stalo vyloučení Patrika Schicka. Jsem stoprocentně přesvědčen o tom, že pokud by zůstal útočník Leverkusenu na hřišti, český tým by skóroval a neodešel poražen. Jenže Schickova reakce na držení soupeřem byla přehnaná a těžko omluvitelná. Budu se opakovat, něco podobného jsem psal i o eskapádě Ondřeje Kúdely v Glasgow. V podobných situacích musí hráč potlačit emoce a nezavdat rozhodčímu ani tu nejmenší příležitost k vyloučení. Bohužel Schick neudržel nervy na uzdě a musel odejít ze hřiště.

Ve vzduchu ovšem visí otázka, za co dostal Roberts, druhý účastník tohoto souboje, který Schicka držel v pokutovém území, žlutou kartu. Za přílišné simulování? Nebo za držení soupeře? To by ale musel následovat pokutový kop. Pro mě docela záhada a rád bych viděl, co do zápisu o utkání napsal sudí Hategan. Paradoxně, v deseti hrál český tým dobře, vypracoval si i dvě gólové příležitosti, jenomže Lukáš Provod si nedokázal poradit. Do jisté míry to charakterizovalo jeho výkon, který nenavázal na ten proti belgickému mužstvu. Naběhaných kilometrů a soubojů v Provodově podání bylo opět maximální množství, ale fotbalový kumšt do jisté míry absentoval.

Ano, dohrávalo se deset na deset. Po druhé žluté, mimochodem velmi přísné, se ze hřiště poroučel Roberts. Jenže paradoxně se při vyrovnaném poměru sil zadrhla útočná aktivita české reprezentace. A po několika minutách se radovali reprezentanti Walesu. Bale odcentroval přes Coufala a snad nejmenší hráč na hřišti James hlavou skóroval. Déjà vu? Ano, vzpomínáte na šanci Balea v prvním poločase? Ani v tomto případě netušil Bořil, kde se nachází útočník soupeře, a velmi jednoduše se nechal předskočit. To samé se opakovalo v 81. minutě s tím rozdílem, že tentokráte už se James mohl radovat z gólu. Jednou chyba projde, podruhé už ne.

Ještě jednou Bale. Během zápasu nebyl vidět příliš často, skutečně to ještě zdaleka není ten Bale před několika lety. Ale jednu šanci měl, přihrál na gól. A také poslal ze hry Kúdelu poté, co ho podle televizních záběrů úmyslně trefil loktem do hlavy. To, že kolega komentátor Sky Sports do přímého přenosu pronese, že se nikdo nemůže divit, respektive zlobit, že právě Kúdela byl tímto způsobem atakován, mi bere dech. Schvalovat hrubý, surový zákrok, to je něco, co si komentátor nemůže dovolit. A srovnání intenzity a nebezpečnosti zákroku Schicka a Balea nechám na laskavém čtenáři, jakkoli opakuji – Schick si o červenou hloupě řekl.

Český tým mohl vyrovnat, jenže Čelůstkova šance v samotném závěru utkání zůstala nevyužita a narodila se nečekaná bodová ztráta. Upřímně, já jsem čekal z Cardiffu tři body. Takhle se situace ve skupině komplikuje. Přímé postupové místo se vzdálilo. Cesta do baráže by nemusela být složitá, ale při pohledu na to, že v přímém duelu o účast na MS na český tým mohou vyjít třeba Turci, Nizozemci nebo Norové (a to je řeč jen o jedné skupině) nejde o úplně veselou představu. Ne, v Cardiffu nepodala česká reprezentace vyloženě špatný výkon, ale chyběla efektivita v zakončení, chytrost v momentech před brankou soupeře a ve druhém zápase v řadě nebyl Šilhavého tým vůbec nebezpečný ze standardních situací.

Chápu, že pro nejbližší měsíce bude prioritou pro české mužstvo mistrovství Evropy, kvalifikace na světový šampionát je v daný moment na druhé koleji. Ale byla by nesmírná škoda vzhledem k velmi milosrdnému losu, kdyby měl český fotbalový výběr v Kataru chybět. V dalších utkáních už není na porážky čas.

Reklama

Doporučované