Hlavní obsah

Glosář: Sparta zjistila, že na Slavii pořád nestačí

Foto: Sprata, Slavia

Sparta už má připravené nové logo, začne ho však používat až od příští sezony. Sparťanům nezbývá než věřit, že s novým logem přijde i nová, lepší úspěšnost v derby se Slavií. Už pět let v něm Letenští tahají za kratší konec.

Reklama

Zejména za 298. derby pražských „S“ se ve svém pravidelném pondělním glosáři ohlédl Luděk Mádl, fotbalový expert Seznam Zpráv.

Článek

Ze sparťanského pohledu je to už nějaký čas jako u Cimrmana: po fázi očekávání následuje fáze zklamání. V derby se Slavií čekají Letenští na výhru už déle než 5 let, slávistická šňůra neporazitelnosti ve vzájemných soutěžních utkáních se Spartou už se natáhla na 13 utkání, z toho sedmé v neděli slávisté vyhráli.

A když jsme u těch statistik: Jak upozornil twitterový účet CS fotbal, teprve potřetí v poválečné historii se přihodilo, že slávisté vyhráli obě ligová derby v sezoně. V prosinci na Letné 3:0, teď v Edenu 2:0.

Sparta tak přímo na hřišti zjistila, že ani když dochází k příznivému souběhu faktorů – Letenští jsou pod trenérem Pavlem Vrbou na vzestupu, zatímco Slavii v těchto týdnech dusí mimořádně nabitý program –, stejně ve vzájemném měření sil zůstává nadále slávistický praporec o něco výš.

Derby odhalilo, že Slavia dál disponuje silnějším kádrem, sportovně si drží náskok. A hlavně disponuje oprávněným sebevědomím. Ne falešnou bublinkou, kterou třeba část médií znovu vytvářela po nedávné sparťanské výhře 7:2 nad Teplicemi, tedy nad týmem s dlouhodobě rozklíženou obranou.

Skutečnou pravdu odhalí jen zápasy se špičkou. Slávisté se teď pravdu o sobě – celkem lichotivou – dozvídají v duelech s Leicesterem, Rangers či Arsenalem. Mnozí i v národním týmu. Sparťané se naproti tomu kus pravdy o sobě dozvěděli v neděli – a hned v tom budou moci pokračovat, a to v těžké sérii zápasů, která obsahuje středeční mač v Jablonci a nedělní se Slováckem.

V těch zápasech si Sparta bude jistit záda a druhou ligovou příčku. Útok na tu první může asi po neděli definitivně odpískat. Letenští sice mají na slávisty dva zápasy k dobru, ale aktuálně sedmnáctibodovou propast na rivala už asi ani tak nepřeklenou.

Slavia ještě ve zbytku ligy může hypoteticky získat 24 bodů. A i kdyby Sparta nakrásně až do konce všechno vyhrávala, stačí slávistům dopsat ještě 13 bodíků k tomu, aby se stali matematicky nedostižitelnými. Na třetí titul v řadě pod trenérem Jindřichem Trpišovským je tedy takříkajíc velmi dobře zaděláno.

Trpišovského trenérský vzor jménem Jürgen Klopp jednou zmínil, že vůbec nejtěžší na jeho práci je aktivovat ve svých hráčích pořád novou motivaci, stále zas a znova, před každým utkáním. Trpišovský po derby prozradil, jakou motivaci svým hráčům našel před touhle sezonou.

„Tři tituly v řadě jsou velká motivace. V létě jsme v karanténě na hotelu sledovali seriál o basketbalistovi Michaelu Jordanovi, on tam říkal, že praví šampioni jsou ti, kteří dokážou vyhrát třikrát za sebou. Tuhle větu mám dlouho v hlavě a upínáme se k tomu,“ zmínil Trpišovský.

Mimochodem, něco podobného v tuzemské lize dokázala naposledy pražská Sparta, která získala spojitě pět titulů, když začala sezonou 1996/97 a skončila ročníkem 2000/01. Podíleli se na tom tehdy trenéři Vlastimil Petržela, Jozef Chovanec, Zdeněk Ščasný a Ivan Hašek.

Dosáhne-li tedy Jindřich Trpišovský se Slavií „jordanovského“ trojlístku titulů v řadě, může si tenhle sparťanský rekord Fortuna ligy vytyčit jako další metu. Na to, že Slavia získá titul v právě probíhajícím ročníku, už se ani nedá sázet. A na to, že by jej nezískala, nabízí Tipsport kurz 100:1. Takhle blízko jsou tedy slávisté po derby k titulu.

Paralelně s ligou přitom hrají i MOL Cup a především Evropskou ligu, kde dospěli do čtvrtfinále. A po remíze 1:1 na stadionu Arsenalu mohou dokonce uvažovat ještě výš a dál.

Trenér Trpišovský nijak neskrývá, že jeho kádr už je aktuálně poněkud… jak to říct… opotřebovaný. Hráči mají v nohou opravdu náročný program, u řady z nich rozšířený navíc o ten reprezentační. Slavii teď při organizaci obrany i zakládání útoku velmi schází Ondřej Kúdela, covid-19 vyřadil Simona Deliho, ze sestavy pro derby vypadla i obě silná křídla, tedy Peter Olayinka a Abdallah Sima.

Brankář Ondřej Kolář po zranění hlavy už podruhé nastoupil v ochranné masce a přilbě.

Kolář chytal výtečně, nicméně zmíněné absence se ve slávistické hře v první půli projevovaly. Slavia úplně postrádala tah po křídlech a v prvních dvaceti minutách byla její obrana mnohem prostupnější než kdy jindy.

Vedle mladého Davida Zimy nastoupil tentokrát na pozici stopera Taras Kačaraba, který nefiguruje na soupisce pro Evropskou ligu. A v derby nastoupil podle Trpišovského se sebezapřením. Kouč nechtěl stoperův zdravotní problém specifikovat, nicméně přiznal, že v úvodu první půle myslel, že z Kačaraby dostane psotník.

Návaznosti a předávání hráčů v obraně slávistům vázlo. A také z toho vyplynulo několik sparťanských šancí či pološancí, ve kterých figurovali zejména Adam Hložek, mladší Ladislav Krejčí, nevídaným průnikem po zadní čáře se blýskl i Dávid Hancko. Jenže co nepochytal Ondřej Kolář, to šlo vedle. A sparťané ze své převahy nevytěžili nic.

Slávistická obrana včetně Kačaraby se postupně srovnala a po taktickém zpřesnění o poločase už fungovala kvalitně. Hodně jí k tomu pomohla i skutečnost, že se Sparta druhé půle už jako by nezúčastňovala. Její entuziasmus totiž odvál gól, který těsně před půlí vsítil Tomáš Holeš.

Ten bude o tomhle dubnovém týdnu jednou určitě vyprávět vnoučatům. Vstřelit ve čtvrtek gól Arsenalu a v neděli v derby Spartě, to je samozřejmě velkolepá bilance.

O tom, v jakém laufu se teď rodák z Nového Města na Moravě a královéhradecký odchovanec ocitl, svědčí překrásné provedení jeho nedělní branky. Takový technický obstřel se v české lize vidí málokdy, navíc se Holešovi paradoxně povedl jeho slabší nohou. Tomášův bratr měl každopádně po čtvrteční noci důvod k dalšímu oslavnému randálu – viz tweet:

Inkasovaný gól do šatny, pro který se Václav Tittelbach neblahé paměti snažil svého času prosadit přízvisko „šatnář“, Spartou každopádně viditelně otřásl. Sebral jí esprit, psychickou sílu – a postupně začaly odcházet i síly fyzické. Slavia po trenérově domluvě výrazně zlepšila organizaci své hry, naproti tomu ta sparťanská se úplně rozpadla. Poslední šance na lepší výsledek vyprchala Spartě zhruba 10 minut před koncem, kdy se kolem soupeře obtočil Stanislav Tecl a uzavřel skóre na 2:0 pro domácí.

U Sparty se projevilo, že v případě nouze na rozdíl od Slavie nemá kam sáhnout, když je třeba svou hru oživit. Karlsson byl pohříchu jediným trumfem schovaným zprvu na střídačce. Citelná byla zdravotní absence vysokých útočníků Libora Kozáka či Lukáše Juliše. Poté, co Sparta přestala zvládat situace ve středu pole, nemohla se uchýlit ani ke zjednodušením hry a nákopům dopředu – tentokrát nebylo na koho.

Sparta se Slavií se ještě hypoteticky mohou utkat v MOL Cupu, sparťané již patří mezi jisté semifinalisty, Slavii ještě čeká odložené čtvrtfinále v Olomouci. Los dalšího kola je každopádně na programu ve středu.

V ten den se sparťané představí v ligové dohrávce v Jablonci, slávisty ve čtvrtek čeká domácí odveta s Arsenalem. Fotbalový rychlík spěchá dál, ale derby potvrdilo, že slávistický vagon je pořád před tím sparťanským a doveze své osazenstvo takřka jistě znovu do mistrovského cíle.

Reklama

Doporučované